Foto: Pernilla Andersson/Ljungby pastorat

Kyrkoherde Håkan Sjömar avtackades

Många kramar blev det när kyrkoherde Håkan Sjömar avtackades söndagen den 5 juni 2016. Besökare från hela pastoratet samt från när och fjärran fyllde Ljungby kyrka.

Håkan Sjömar avtackades i Ljungby kyrka. På bilden syns också fullmäktiges ordförande Göran Sjödahl, kyrkorådets ordförande Birgitta Svensson, komminister Ola Larsson och något skymd i bild, diakon Kerstin Blad. Foto: Pernilla Andersson/Ljungby pastorat

Det var många som kom för att höra Håkans avskedspredikan, som handlade om det informationssamhälle vi lever i och om kallelsen till Guds rike. Reklamen, som vi översköljs med, kastar vi nästan alltid i papperskorgen. Det är lätt hänt att inbjudan till Guds rike går samma väg.

Låt oss tacka ja. Låt oss tacka ja till trons gåva. Genom tron på Jesus äger vi ett hopp om en framtid och evighet i Guds rike.

ur Håkan Sjömars avskedspredikan

Svenska kyrkan har den senaste tiden blivit granskad och en del märkliga transaktioner har gjorts. Håkan berättade att även Ljungby pastorat har blivit granskat, men att inga oegentligheter fanns. I sin predikan fick Håkan fram både det kristliga budskapet och om hur vi kan leva efter det i dag.

Gamle vaktmästaren i Annerstad, Eskil Pettersson, tackar Håkan för sitt arbete som kyrkoherde. Foto: Pernilla Andersson/Ljungby pastorat
Håkan har varit en uppskattad präst och många var det som ville tacka honom. Foto: Pernilla Andersson/Ljungby pastorat

Medlemmar ur Ljungby pastorats kyrkokörer medverkade vid högmässan liksom våra präster och diakon. Kön ringlade lång när alla kyrkobesökare ville tacka Håkan för hans tid som kyrkoherde. Värme och glädje för Håkan som person och som präst lyste igenom besökarna, som dessutom gärna fick en kram av Håkan. Att Håkan Sjömar har varit en omtyckt och uppskattad kyrkoherde i Ljungby pastorat gick inte att ta miste på. Med hans humor och vishet har han fått både förtroendevalda, frivilliga och personal att trivas.

Bildkavalkad över besökare i Ljungby kyrka

Efter högmässan var det samkväm på Hotel Terraza, eftersom Ljungby församlingshem är under renovering. Våra åtta församlingsråd uppvaktade Håkan liksom kontraktsprosten, representant från Ljungby kristna samarbetsråd samt Brottsofferjouren, som Håkan håller varmt om sitt hjärta. Sitt engagemang för Brottsofferjouren fick Håkan när han jobbade som präst för polisen här i Ljungby. Som ”polispräst” var han mycket uppskattad och de numera pensionerade poliserna besöker gärna våra soppluncher på torsdagarna.

Kontraktsprost Marcus Lejon jobbade tidigare som präst i Angelstad, Annerstad och Torpa. Marcus är en härlig präst med många anekdoter på sin repertoar och höll ett humoristiskt tal för sin tidigare chef Håkan.

Det blev en hel del skratt under Håkan Sjömar-filmen som visades på samkvämet. Foto: Pernilla Andersson/Ljungby pastorat

Angelstads församlingsråd, genom ordförande Lennart Hansson, hade knåpat ihop en film om Håkans gärningar under åren 1995-2015 då Håkan var verksam i de olika konstellationer av församlingar som idag ingår i Ljungby pastorat. Filmen, som fått titeln ”Vi hade i alla fall tur med kyrkoherden…”, visades på storbild och bjöd på många skratt och minnen. Allt från högtidliga biskopsbesök till en mer Povel Ramel-liknande Håkan som rev av gamla slagdängor.

Tillträdande kyrkoherde Christopher Meakin tog tillfället i akt att bekanta sig med församlingsborna. Olga Salomonsson charmade honom rejält. Foto: Pernilla Andersson/Ljungby pastorat

Trots sin avskedspredikan betyder det inte att Håkan slutar än. Först den 1 september blir han pensionär. Den tillträdande kyrkoherden, Christopher Meakin, har redan börjat sitt arbete och var också med vid Håkans avskedspredikan. Han fick förmånen att träffa många härliga församlingsbor i vapenhuset och församlingsborna fick möjlighet att se vilken ”den nye” var. Helt installerad blir Christopher den 4 september då det hålls ett välkomnande av honom i Ljungby kyrka.

Ljungby pastorat är väldigt tacksamma över att få ha haft Håkan Sjömar som kyrkoherde, men pastoratet har också haft turen att få en mycket bra efterträdare i Christopher Meakin och vi ser nu framemot höstens välkomnande av honom.