Foto: Alex Giacomini/IKON

Sommarlov i coronans tid

Barn och unga som far illa i sin hemmiljö blir extra utsatta när skola och rutiner försvinner. Men även barn och unga i välfungerande familjer kan behöva mötesplatser och stöd det här sommarlovet. Själva eller tillsammans med sina familjer. Här är några exempel på hur stiftets församlingar ställt om för att möta sommarlovet.

- Eftersom större delen av församlingen i Mantorp brukar vara bortrest under sommaren brukar vi under den tiden göra så lite som möjligt. Men i år har vi tänkt precis tvärtom.

Det säger Sara Olofsson, församlingsherde i Vifolka och Östra Tollstads församlingar (Folkungabygdens pastorat)

- Vi tror att sommaren kommer bli lång för många. Särskilt barn och ungdomar. Det händer inte så mycket. De flesta familjer har nog inga semesterplaner och det är svårt att få sommarjobb. Jag tror det är oerhört viktigt att vi finns i barn och ungdomars tillvaro denna sommar som inte kommer likna någon annan sommar.

- Vi tycker också som arbetslag att det ska bli roligt och ser fram emot en kreativ sommar med gemenskap och glädje, säger hon.

Läs längre ner om församlingens sommarverksamhet.

Borgs församling (Norrköpings pastorat)
Under våren har församlingen haft en del digitala träffar med konfirmander, digitala sångstunder och kontakt via sociala medier. Nu planeras för fysiska träffar i början på sommarlovet och i slutet på lovet. Då kommer också ett konfirmationsläger genomföras.

"Vi märker ett stort behov från våra ungdomar att träffas fysiskt" 
Moa Karlström, församlingspedagog

Årets Sommarkul (v 25 och v 26) har fått ställa om lite. I stället för att bussa barnen till ett ställe och ha dagläger med bad och pyssel åker man i stället runt till olika ställen i församlingen och har aktiviteter utifrån vad coronarestriktionerna tillåter.

Domkyrkoförsamlingen (Linköpings domkyrkopastorat)
Ungdomsgruppen bjuds in till pilgrimsläger på Klosterleden istället för resan till Taizé som skulle ägt rum i augusti. 

En nyhet för stora och små är "Sång och dans i domkyrkoparken". Har pågått under våren och fortsätter hela sommaren, varje tisdag.

Johannes församling (Norrköpings pastorat) 
Församlingen samverkar med fritidsgårdar och andra organisationer och planerar att vara med på Hagebyhus fritidsgårds sommaraktiviteter.

Kolmårdens församling (Norrköpings pastorat) 
Den diakonala omsorgen har utökats och vänder sig främst till ekonomiskt svaga familjer. För dessa kommer det att ordnas en heldag på Kolmårdens djurpark. 

Föräldrar får också hjälp med mat och presentkort vilket skapar ett utrymme för dem att på egen hand göra något roligt för och med barnen.

Landeryds församling (Linköpings domkyrkopastorat) 
Öppet hus har förlängts en bit in i sommaren. I Hackeforsgården är det i sommar öppet för ungdomar varje fredagskväll med personal närvarande.

S:t Lars (Linköpings domkyrkopastorat) 
De populära orgelvisningarna för barn pågår också i sommar.

Vadstena och Dals församlingar
Nytt för i år är ”Sommarskoj” som riktar sig till barn mellan 7- 12 år.

På ungdomssidan ordnas ”CASAsummer” (grill, chill, andakt och samtal) alla onsdagskvällar hela sommaren. I slutet av sommaren ordnas ett ”CASAwildlife” i Tiveden, ett 6-dagars pilgrimsäventyr à la Robinson (utan utröstning) för konfirmander och uppåt.

Vifolka och Östra Tollstads församlingar (Folkungabygdens pastorat) 
Nästan alla sommarens tisdagförmiddagar är vikta för barnaktivitet i en lekpark i Mantorp. 

Kyrkopedagogiska visningar i Veta kyrka under namnet "Skattjakten". För privatpersoner och för 80-talet "fritis"-barn som kommer i omgångar.

I juli blir det cykelutflykt för ungdomarna. 

Församlingens unga ledare erbjuds "sommarjobb” några veckor. De kommer då få vara assistenter i de olika aktiviteterna men också få städa kök i församlingshem, vara med och planera söndagens mässa, handla till äldre exempelvis. För detta får de en uppmuntranspeng, en meningsfull sysselsättning och en erfarenhet när de söker jobb nästa sommar.

Västerviks församling 
”Kul i sommar”, är ett dagläger på församlingens gård Gläntan med bad, lek och äventyr för barn - två veckor i juni och en vecka i augusti.

Det planeras att diakon och odlingspedagog har öppet i ett församlingshems trädgård där barn, unga och familj kan odla och göra roliga saker. Ungdomar har anställts som sommarvaktmästare vilket också ger ett andningshål hemifrån.

Ungdomskväll varje måndag i Prostgårdens trädgård hela sommaren.

Det blir konfirmationsläger på Öland, ett läger anpassat till de rekommendationer som ges av Folkhälsomyndigheten.

"Allt fler ungdomar hör av sig om samtal och de behöver allt tätare samtal för att stå ut i sin ångest. Många sms på många kvällar blir det också"
Patrik Hellberg, präst

Åkerbo församling 
"Öppen kyrka" kommer att ha öppet hela sommaren – på tre ställen - för att möta behovet från familjer som kanske planerat att resa, eller har familj och vänner på annan ort, som de nu inte kommer att kunna träffa.

"Öppen kyrka" har redan under våren blivit som ett utecafé, dit man kommer, gammal som ung, tar sig en kopp kaffe och får prata med någon på behörigt avstånd. Många äldre mår också dåligt så för dem har "Öppen kyrka" varit en ventil att kunna komma en stund. När familjer också kommer blir det ett fint generationsmöte. Ungdomarna har träffar en gång i veckan hela sommaren. Ungdomarnas behov och viljor får styra innehållet. 

"Det viktiga är att vi ses och att det blir en kontinuitet nu när världen inte är som vanligt"
Emma Björkman, pedagog

Åtvids församling 
Nytt för i sommar är flera aktiviteter för unga: "Chilla i församlingsgården" tre tisdagar, för mellanstadiebarn samt "Chilla dagläger", tre dagar i augusti.

Ungdomsgruppen fortsätter att träffas under sommaren. Det blir dagläger för årets konfirmander, i stället för en tidigare planerad Oslo-resa.

"Normalt har vi uppehåll på sommaren. Svårt att få ihop våra scheman, men vi har hittat ett flexibelt system så att vi kan bemanna på ett bra sätt"
Lotta Damm, präst

Ödeshögs församling (Folkungabygdens pastorat)
Kommunen har inte några sommaraktiviteter för unga i år så församlingen räknar med större uppslutning på årliga daglägret ”Ur och skur” (v 25) vid Lorasjön där det badas, leks lekar, fiskas och lagas mat tillsammans över öppen eld.

Nytt för i är ”Sommarhäng vid Visjön”. Fyra tisdageftermiddagar kommer pedagoger från församlingen finnas på plats vid Visjön med kubb, strandtennis och korvgrillning.

Nykonfirmerade ungdomar från hela pastoratet träffas en junikväll i Mjölby för fortsättningen på en skattjakt.