Palestinsk präst på vänskapsbesök

I april 2015 gästades Linköpings domkyrkoförsamling och stift av Ashraf Tannous, präst i Beit Sahour i Palestina. I en svår tid för Mellanösterns kristna var hans budskap till vännerna i Sverige: Vi behöver varandra!

- Om det finns något du ska säga till våra svenska vänner, så är det följande: Låt inte Mellanöstern avfolkas på kristna! Ni tar emot många kristna flyktingar, och det är fint. Men snälla, låt dem komma tillbaka till sina hemländer! Vi behöver dem!

Ashraf Tannous är präst i den lutherska kyrkan i Palestina, eller som det egentligen heter: The Evangelical Lutheran Church in Jordan & the Holy Land. Under några dagar besöker han domkyrkoförsamlingen i Linköping, som nu etablerat en vänskapsrelation med hans egen församling i Beit Sahour, strax öster om Betlehem. Församlingen är liten, bara runt 250 personer. Och totalt har kyrkan bara 3500 medlemmar.

Mellanöstern genomgår en svår tid för de kristna. Därför är kontakterna utomlands så viktiga. Ashraf Tannous har dubbla roller – han är kyrkoherde i Beit Sahour, och samtidigt ungdomsansvarig för hela kyrkan. Uppgiften som ungdomspräst har redan tagit honom på flera resor – till Tyskland, Moçambique, Sverige och andra länder.

Denna gång reser han utan sällskap av ungdomar. Ashraf Tannous är nygift, och hans hustru är i Stockholm just nu. Men han är ändå i sin familj.

- Vänskapsrelationen med Linköping handlar om att bygga familjeband. Vi är delar av samma familj. Det är viktigt för oss. I en familj bryr man sig om varandra och tar hand om varandra. Vi behöver varandra.

Som ett led i relationsbyggandet hoppas Ashraf Tannous att det ska bli möjligt att upprätta utbytesprogram, där palestinier ska kunna komma på besök till Linköping och östgötar besöka Beit Sahour – och hela det heliga landet, förstås. När svenska gäster kommer kan de få boende hos församlingsmedlemmar. Dessutom kan de se Betlehem, Jerusalem, Nasaret, Galiléen… men på den upptäcktsfärden får de resa på egen hand. På grund av ockupationen kan de inte utan vidare få sällskap av Ashraf Tannous och hans församlingsmedlemmar. De kan inte köra bil utan särskilda tillstånd som är svåra att få.

- Livet är faktiskt ganska bra för oss i Palestina. Ekonomin är inte jättebra. Men vi har mat, vi svälter inte. Vi har ett gott andligt liv här. Vi har egentligen bara ett enda stort problem, och det är den israeliska ockupationen. Vårt land tas ifrån oss, och vår frihet tas ifrån oss. Vi kan inte röra oss fritt.

Och det är inte bara rörelsen som inte är fri. Även talet är begränsat. För en kristen i Mellanöstern är identiteten viktig – viktigare än för en svensk lutheran, som är van vid att vara så fri att det går att slarva med beskrivningarna. Inte så i det laddade spänningsfältet mellan Israel, Hamas och den palestinska regeringen, mellan judar, kristna och muslimer. Där måste orden vägas på guldvåg och vissa saker kan inte sägas öppet.

Ashraf Tannous introducerar sig som i första hand en människa – ”vi är inga djur”, poängterar han – och därefter som i tur och ordning arab, palestinier, semit, kristen, flykting, lutheran.

För en svensk är detta noggranna vägande av orden ovant. Och att förstå Mellanöstern räcker det inte att läsa tidningen. Bara besök på plats kan öppna ögonen, och det är en del av Ashraf Tannous förhoppningar med det nu inledda vänskapsarbetet med Linköping.

- Min vision är att våra unga ska få komma till er, och att ni ska komma till oss. Välkomna!

Publicerad den 11 maj 2015.

Linköpings domkyrkoförsamling och församlingen i Beit Sahour i The Evangelical Lutheran Church in Jordan & the Holy Land är vänförsamlingar.

Läs mer här.