Församlingen har lokalt självstyre men är samtidigt en del av ett stift och Svenska kyrkan som trossamfund.
Kyrkoval
Vart fjärde år väljer Svenska kyrkans medlemmar vilka som ska företräda dem de kommande fyra åren. Senaste kyrkovalet genomfördes 2017. I ett kyrkoval väljs kandidater till tre nivåer: kyrkofullmäktige på lokal nivå, stiftsfullmäktige på regional nivå samt kyrkomötet på nationell nivå.
- Kyrkofullmäktige, Svenska kyrkan lokalt
- Stiftsfullmäktige, Svenska kyrkan regionalt
- Kyrkomötet, Svenska kyrkan nationellt
Ansvarsfördelning lokalt
Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för verksamheten i församlingen/pastoratet. För varje församling finns en styrelse och en ledning. Som församlingens styrelse finns ett kyrkoråd eller ett församlingsråd. Kyrkoherden har ansvar för ledning och samordning av verksamheten. Kyrkoherden är ledamot i kyrkorådet. Kyrkorådet är styrelse i ett pastorat eller i en församling som inte ingår i ett pastorat. Församlingsrådet är styrelse i en församling som ingår i ett pastorat.
Ansvarsfördelning regionalt
Stiftsfullmäktige beslutar i principiella ärenden, till exempel budget, mål och riktlinjer för verksamheten. Stiftsfullmäktige väljer ledamöter och ersättare i stiftsstyrelse och nämnder. Biskopen är ordförande i stiftsstyrelsen.
Ansvarsfördelning nationellt
Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ med 251 ledamöter. Det beslutar om kyrkoordningen. Kyrkomötet får inte besluta i sådana enskilda frågor som faller inom församlingarnas och stiftens ansvarsområden. Kyrkostyrelsen leder och samordnar förvaltningen av den nationella nivåns uppgifter. Ärkebiskopen är ordförande i kyrkostyrelsen.
Att vara kyrkvärd
Församlingens kyrkoråd eller församlingsråd väljer kyrkvärdar för mandatperioden. Som kyrkvärd måste man tillhöra Svenska kyrkan, vara döpt och ha fyllt 16 år. Minst två av kyrkvärdarna ska vara ledamöter eller ersättare i församlingens kyrkoråd eller församlingsråd.