Diakon

"En diakon skall uppsöka, hjälpa och stödja dem som är i kroppslig och själslig nöd, ge kristen fostran och undervisning i tron, i församling och samhälle vara ett barmhärtighetens tecken och i allt tjäna Kristus i sin nästa.
En diakon skall leva som Kristi tjänare, och hjälpa människor att gestalta Guds kärlek.
Diakonen skall försvara människors rätt, stå på de förtrycktas sida och uppmuntra och frigöra Guds folk till det som är gott, så att Guds kärlek blir synlig i världen.”

Ur vigningsordningen för diakoner

Som diakon i Svenska kyrkan arbetar du med människor i utsatta livssituationer, enskilt eller i grupp. En diakon arbetar även med uppsökande arbete, med samtal och med det som vi kallar profetisk diakoni vars syfte är att uppmärksamma orättvisor. Det kan handla om att försöka påverka genom att samtala med politiker andra makthavare kring uppenbara och strukturella orättvisor i samhället. En viktig uppgift för diakonen är att inspirera församlingen till diakonalt engagemang och samhällsansvar.

För att bli vigd till diakon i Svenska kyrkan krävs att du godkänts i stiftets lämplighetsprövning, har gått kyrkans grundkurs (ges på flera av kyrkans folkhögskolor) eller har motsvarande kunskap. Har föreskriven högskoleutbildning, har gjort församlingspraktik, har gjort persongenomgång/tio samtal hos terapeut, har gjort åtta kurstillfällen inom MMS (mötesplats stift och student) och har gått det avslutande pastorala året på Svenska kyrkans utbildningsinstitut som finns i Uppsala och Lund.

Lämplighetsprövning

Lämplighetsprövning sker i Linköpings stift genom gruppraktik med efterföljande antagningskonferens. I Linköpings stift hålls gemensam gruppraktik och antagningskonferens för dem som söker att bli präst eller diakon. Intresseanmälan inför antagning skickas in efter kontakt med rekryteringsansvarig.

För att vara behörig att delta i gruppraktik och antagningskonferens gäller följande:

• Genomfört samtal med rekryteringsansvarig
  • Genomgått kyrkans grundkurs eller har motsvarande kunskap
  • Har ett regelbundet gudstjänstliv i Svenska kyrkan sedan minst två år tillbaka
  • Har läst 60 högskolepoäng
  • Är medlem i Svenska kyrkan
  • Är döpt
  • Är konfirmerad enligt Svenska kyrkans ordning
  • Är beredd att förklara sig beredd att tjänstgöra med andra inom vigningstjänsten oavsett kön

Läs mer om att utbilda sig till och arbeta som diakon

Johan Schullström

Stiftsdiakon