Torgvärdarna - medmänniskor i Skäggetorps kyrka

Om du kommer till Skäggetorps kyrka en förmiddag möter du troligtvis en torgvärd som visar dig till rätta.

Varje förmiddag sitter det en torgvärd på kyrktorget och hälsar välkomnande på den som kommer in genom porten. Frågar om de söker någon, erbjuder en kopp kaffe och en stunds samtal. Det som från början var en tillfällig lösning för att kunna hålla kyrkan öppen under sommaren är idag en självklar del av livet i Skäggetorps kyrka och en uppskattad mötesplats av många. När gruppen träffades för att lägga schema passade jag på att ställa några frågor.

Varför blev det just torgvärd?

Det bara blev så! I stället för att sluta med mitt gamla uppdrag när jag inte orkade med det längre blev det här ett nytt sätt att vara ideell. Jag ville göra något ”vettigt” som pensionär! Man kan ju göra något för en medmänniska.

Jag är glad när jag kommer och jag är glad när jag går.

Tommy Svensson, torgvärd

Hur skulle ni beskriva uppgiften som torgvärd?

Vi träffar många med olika behov som vi får slussa vidare, en del vill prata med en diakon eller präst, andra vill träna lite svenska eller vill bara tända ett ljus i kyrkan och be en bön. Någon kommer för att dricka en kopp kaffe och prata bort tiden en stund. Man måste kunna lyssna, det är många som öppnar sig och vi får höra många personliga berättelser.

Har ni vuxit som människor?

Vi har blivit lite mer sociala, öppnat upp oss men det har varit en utmaning.

Intervju av Katja Wiebe