Tips på att bryta ensamheten i jul

För många är julen fylld av glädje och värme. För andra är den en plåga då ensamheten blir extra påtaglig. Här är några enkla och konkreta tips om hur man kan bryta ensamheten.

1. Berätta hur du känner för en präst eller diakon. Diakoner och präster har tystnadsplikt och kan hjälpa eller tipsa dig om något som kanske arrangeras i din närhet och som kanske passar dig. De kan också lyssna och ge råd om du känner dig ledsen. Kontaktuppgifter till våra församlingar finns här.

2. Hjälp andra genom volontärarbete. Genom att hjälpa andra kan du bryta din ensamhet, samtidigt som du gör något värdefullt för någon annan.

3. Gå på kyrkkaffe eller andra aktiviteter i kyrkan. I våra församlingar finns många tillfällen där man kan träffas och umgås med andra. Det kan vara allt från särskilda tillställningar till tillfällen där man träffas och bara tar en kopp kaffe tillsammans med andra. I julkalendern hittar du många mötesplatser.

4. Berätta för någon hur du känner. Det är inte alls självklart att ens omgivning vet hur man känner eller att man känner sig ensam. Fundera över om du kan prata med någon om hur du känner det.

5. Om det krisar kan du ringa, chatta med, eller skriva till jourhavande präst. Läs mer på svenskakyrkan.se/jourhavandeprast