Prata med oss

Kontakt

Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon: +46(13)205000 E-post till Linköpings domkyrkopastorat

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Språkcafé i Ryd

Om konsten att förstå svenska och svenskar. Följ med och träffa gänget på Språkcaféet i Ryd som vill bli en del av samhället.

– Måste flytta Sverige. Här inte krig. Svenska very very svårt. Barnen lär sig. Jag vill lära svenska, säger Loub Shashda som flytt från kriget i Syrien och varit i Sverige i fem månader. Hon berättar att hennes namn betyder ros och kärlek på arabiska.

 
På språkcaféet i Mikaelskyrkan i Ryd är det allt annat än tyst. Det språkas på svenska, engelska, arabiska och med en hel del kroppsspråk. Man skrattar, gestikulerar och frågar när man inte förstår. 


Hellre grönsaker än insekter

Gruppen läser högt tillsammans ur en text på lätt svenska om forskare som menar att vi kommer äta mer insekter i framtiden. De flesta rynkar på näsan och Paul Forssander, som är diakon och leder gruppen, frågar vad de tycker om att äta istället.

– Jag tycker om grönsaker, svarar Nisreen och dom andra instämmer och upprepar.

Nisreen kommer också från Syrien och bor i Ryd med sin man och två barn.

– Jag går på språkcafé för att jag vill lära mig mer svenska. Jag lyssnar och pratar. Det är inte så svårt, men jag måste träna, träna, träna. Ibland hjälper jag till på kyrkkaffet på söndagar, då får jag också prata svenska.


Bli en del av samhället

– Språkcaféet startade förra hösten, berättar Paul. Jag träffade en hel del nya svenskar som inte kunde svenska så bra och jag kände deras frustration över att inte komma in i samhället och bli en del av den större gemenskapen.


– Här försöker vi skapa en gemenskap och det är viktigare än språket. Om det är en gemenskap där man vill vara, så kommer språket naturligt.

Att man äter bullen före kakan när man fikar är en oskriven regel i Sverige, men hur ska man veta det?


Förståelse för varandra och samhället

Paul berättar att de flesta som kommer är arabisktalande, både muslimer och kristna.

– Det är också en del av språkcaféet - att lära känna och förstå varandra över olika gränser. Och att tillsammans försöka lära känna Sverige och förstå det sammanhang som man hamnat i.

– Jag är själv invandrad från Holland och vet att det är svårt att komma in i vissa sammanhang och veta hur samhället fungerar. För man förstår inte alltid den sociala koden.

– Regler som att man äter bullen före kakan när man fikar är en oskriven regel i Sverige, men hur ska man kunna veta det? Att förstå ”svenskar” kan vara lika svårt som att förstå svenska. Det är klurigt! 


Svårare när man blir äldre

Lite tystare än dom andra är Georgis Jakob. Han får hjälp med att översätta för att förstå och svara på frågan. 

– Jag kommer hit för att lära mig svenska, men det är svårt. Jag är ingen ungdom längre. När man passerat 55-60 år så är det svårare att lära sig ett nytt språk.

Hikanouch Youssef som översätter fortsätter att berätta.

– Att handla på affären går ganska bra, men när man kommer till läkaren och det blir fel så är det inte bra, även om man har tolk så kan det bli fel. Hon berättar om hur hon skickades till en sköldkörtelspecialist, men att specialisten snabbt skickade henne vidare för hjärtoperation. Det kunde gått illa, men nu mår jag bra.

 
– Man märker att dom som inte varit i Sverige så länge är mer hoppfulla och vill göra Sverige till sitt nya hemland, säger Paul. Hos många kommer uppgivenheten ju längre man har varit här.

– De viktigaste sakerna för att komma in i det svenska samhället är språket, att förstå oskrivna regler och så mycket, mycket tålamod.

 

Bästa sättet att vara med och bidra till god integration, tänker Paul, är att vara sig själv. Man ska vara trygg och genuint stolt över sitt land och sin kultur. Precis så som den ser ut, varken bättre eller sämre.

Paul upplever svenskar som ganska försiktiga. Han uppmuntrar alla att utmana sig själva och våga ta lite mer kontakt.

– För det ger ju så mycket tillbaka. 


Text & foto: Royne Mercurio

Royne Mercurio