Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon: +46(13)205000 E-post till Linköpings domkyrkopastorat

Så här går det till att rösta

Du har många möjligheter att rösta i kyrkovalet.

För att få rösta ska du vara medlem i Svenska kyrkan då röstlängden fastställs i början av august. Det innebär att du måste ha ansökt om medlemskap i slutet av juni för att vara säker på att få rösta. Du måste också ha fyllt 16 år på valdagen.

Alla röstberättigade får ett röstkort hem i brevlådan på den adress där man är folkbokförd. Röstkorten skickas ut omkring den 30 augusti. Om du inte får något röstkort eller om det kommer bort, kan du beställa ett nytt.

Rösta i vallokal

På valdagen, den 17 september, kan du rösta i den vallokal som anges på ditt röstkort. Har du inte fått något röstkort, kan du höra av dig till pastorsexpeditionen.

I vallokalen, som är öppen mellan 9 och 20, med undantag för den tid då församlingen firar gudstjänst, behöver du ha ditt röstkort eller legitimation. Alternativt kan någon som är känd av valförrättarna intyga att du är du.

Läs mer om öppetider här.

Förtidsrösta i röstningslokal

Om du inte kan eller vill rösta i vallokal, kan du istället välja att förtidsrösta i en röstningslokal. Du kan rösta i vilken röstningslokal som helst, var som helst i Sverige. Förtidsröstningen påbörjas måndag 4 september och avslutas på valdagen, 17 september. Under denna period kan du rösta alla dagar utom söndag 10/9.

För att rösta i en röstningslokal måste du ha ditt röstkort med dig. Röstkortet skickas hem till alla röstberättigade omkring 30 augusti.

Budrösta

Har man inte möjlighet att själv ta sig till en vallokal eller röstningslokal kan man rösta via bud. Budröstningspaket kan beställas på pastorsexpeditionen eller hämtas i någon av våra röstningslokaler i S:t Lars, Ryd eller Ekholmen. I paketet finns allt du behöver och instruktioner hur du gör. Budet ska kunna legitimera sig.

brevrösta

Med budröstningspaketet kan du även brevröst. Du gör i ordning din röst på samma sätt som vid budröstning, men istället för att skicka den med ett bud lägger du den på postlådan.