Så här går det till att rösta

Du har många möjligheter att rösta i kyrkovalet.

Får jag rösta?

För att du ska få rösta ska du senast på valdagen fylla 16 år, vara medlem i Svenska kyrkan och kyrkobokförd i en församling i Sverige senast den 1 augusti 2021.

När kommer röstkortet?

Röstkorten delas ut till alla röstberättigade omkring den 1 september. På röstkortet finns uppgifter om din vallokal och vilka val du har rätt att rösta till. På röstkortet finns också information om var du kan förtidsrösta i. Ifall du inte får något röstkort, om du tappar bort det eller om du upptäcker något fel, kontakta pastorsexpeditionen.
Kontaktuppgifter till pastorsexpeditionen:
linkoping.pastorsexpedition@svenskakyrkan.se

Behöver jag ha med mig röstkortet när jag ska rösta?

Ifall du ska förtidsrösta måste du ha med ditt röstkort. På valdagen bör du ha med röstkortet. På valdagen måste du identifiera dig med en ID-handling.

Är det möjligt att personrösta?

Ja, på valsedeln kan du markera upp till tre personer som du helst vill se valda.

När presenteras valresultatet?

När vallokalerna stänger görs en preliminär röstsammanräkning. Vartefter de preliminära resultaten blir klara presenteras de på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval. Ansvaret för den slutliga rösträkningen har stiften.

Du hittar öppettiderna för att rösta i valet här.

Rösta i vallokal

Rösta på valdagen 19 september

Den 19 september har alla vallokaler öppet mellan 09.00-20.00. Det är stängt för röstning under församlingens gudstjänst. Information om öppettider och lokaler finns på ditt röstkort.

Tänk på att du behöver du ta med ditt röstkort eller legitimation.

Läs mer om öppetider här.

Förtidsrösta i röstningslokal

Om du inte kan eller vill rösta i vallokal, kan du istället välja att förtidsrösta i en röstningslokal. Du kan rösta i vilken röstningslokal som helst, var som helst i Sverige. Förtidsröstningen påbörjas 6 september och avslutas på valdagen, 19 september. Under denna period kan du rösta alla dagar utom söndag 12/9.

För att rösta i en röstningslokal måste du ha ditt röstkort med dig. Röstkortet skickas hem till alla röstberättigade omkring 30 augusti.

Brev- och budröstning

Det är också möjligt att förtidsrösta genom brevröstning. Brevröst som skickas inom Sverige måste postas senast tisdagen den 14 september.

För den som blir förhindrad att besöka vallokalen är budröstning möjlig.

Du kan hämta kuvert för brevröstning samt budröstning i alla våra kyrkor, se  öppettider här, samt på kyrkoförvaltningens expedition, Ågatan 40. Expeditionen på Ågatan 40 är öppen måndag - fredag 10.00 – 11.45 och 13.00 – 15.00.