Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon:+46(13)303500 E-post till Linköpings domkyrkopastorat

Prova på-dag om hälsosamt åldrande

– Alla människor behöver meningsfulla sammanhang där man får komma till sin rätt, säger diakon Lena Sjöberg som är en av initiativtagarna till Hälsosamt åldrande i Missionskyrkan den 12 september.

– Ensamheten är ett stort samhällsproblem, menar Lena, och många har svårt att bygga relationer när man slutat arbeta. Det är lätt att hamna i en ofrivillig ensamhet, men det kan vara svårt att ta sig ur den. Något så enkelt som nedsatt hörsel kan påverka självkänslan när man blir rädd för att missuppfatta eller säga fel. Och då är steget att känna sig nedstämd inte långt.

Det finns många saker som man kan göra för att motverka detta. Daglig utevistelse är en enkel sak, att möta andra människor och att få känna sig behövd likaså. Ett sätt att behålla och utveckla nya relationer är att få vara i ett sammanhang där man tillåts vara med de förutsättningar som man har. När saker händer utom ens kontroll så löser det sig inte alltid av sig självt, utan man kan behöva hjälp av andra.

– Poängen med dagen den 12 september är att man ska få prova på olika saker som man kan göra för att må bra och ta hand om sig själv, berättar Lena. Man kan sjunga med kören Daylight, prova på kreativt skrivande, djupmeditation eller att vara med i en samtalsgrupp om livsfrågor. I kyrkan finns alltid möjlighet till samtal med präster och diakoner, både individuellt och i grupp. Då man kan prata om saker som inte är så ytliga och komma andra människor närmare.

– Den 12 september blir det även information om olika gemenskapsträffar där man kan hitta vänner att umgås med. Det bjuds på mat och så får man lyssna på professor Lars Andersson som pratar om Vad kan vi göra åt ensamheten? Det blir lite för hjärnan, magen och hjärtat för den som kommer, avslutar Lena.

Hälsosamt åldrande

mening • samvaro • aktiviteter • goda matvanor

När: Torsdag 12 september 16.00-19.00
Var: Missionskyrkan, Drottninggatan 22
Kostnad: Gratis
Anmälan: (för maten) senast 8 sept till 013-24 98 05 eller eva.milton@missionskyrkanlinkoping.se
Program: 16.00 Föredrag med Lars Andersson, professor emeritus i äldre och åldrande. 16.45 Något att äta 17.30-18.30 Prova på aktiviteter och workshops 18.30-19.00 Avslutning.