Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon: +46(13)205000 E-post till Linköpings domkyrkopastorat Webbplats

Projekt 2016/2017: Mötesplatser för lärande där barn får inflytande

Projektsammanfattning

Spår: fiskar/fiskande

Vid terminsstarten iordningställde vi ett antal mötesplatser inomhus och utomhus, där vi observerade barnens lek. Ganska snart såg vi att en av de iscensatta mötesplatserna (fordonet) blev en båt. Barnen lekte att de var omgivna av hajar, att de fiskade, fångade och tillagade fisk. Lekarna fortsatte och vi valde fiskar och fiske som projektspår. Av en förälder fick vi låna fiskeredskap och fiskedrag som introducerades för barnen. Barnen fick tillverka egna fiskespön, med de riktiga spöna som modeller. Därefter tog fiskerollekandet fart. Barnen fiskade i vattenpölar, kartonger och på blåa mattor inne. De fick också möjlighet att skapa fiskar på många olika sätt med skilda tekniker.  Sånger om fiskar sjöngs och dansades loss till. Vi startade vårterminen med fokus på berättelser om fiskar. För att inspirera barnen att berätta egna berättelser så hade vi sagostund om sjöjungfrun Ariel utifrån en historia skriven av en pedagog. Barnen fick tillgång till teaterdockor i form av fiskar och återberättade sagan om Ariel. De äldre barnen fick frågan om vad de hade lärt sig om fiskar och följdfrågan blev vad vill veta mer? Barnen undrade vad fiskar äter, var fiskar ”bor”, vad olika fiskar heter, vilka fiskar som är goda att äta och hur man tillagar en fisk. Utifrån barnens frågor fördjupades projektet genom besök på en mataffärs fiskdisk, en djuraffärs akvariefiskavdelning, en fisketur till Stångån och några barn tillverkade ett eget fiskespel.