Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon: +46(13)205000 E-post till Linköpings domkyrkopastorat

Projekt 2016/2017 Avdelningen Stjärnan: Mötesplatser för lärande där barn får inflytande

Projektsammanfattning

spår: alla får åka med (samspel med hjälp av fordon)

Vid uppstarten av terminen såg vi ett intresse för olika fordon i barngruppen. Barnen byggde tåg, bilar, flygplan och båtar.  Utifrån barnens engagemang anpassade vi miljöerna för fordonslek. Kring fordonen skapades en gemenskap, alla får plats, alla får åka med. Barnen, och även vi pedagoger, blev mycket inspirerade av bilderboken ”Alla får åka med” av Anna-Clara Tidholm. Efter jul förändrades barngruppen, men fordonsfokuset fanns var kvar.

Det sociala samspelet, alla får åka med, har varit centralt och vi har tränat på turtagning och  kommunikation. Leken och mötet  har fortsatt till våra andra mötesplatser,  fordonsmiljön   utemiljön samt läshörnan. Barnen har fått en matematisk insikt genom att utforska exempelvis längd på tåget och  får alla verkligen plats eller behövs det en stol till?

Skapande har haft stor betydelse för barnens möten. Vi har använt oss av torr och blöt sand, snö, skapat med hjälp av färger på många olika sätt och arbetat tredimensionellt med play- doh. På väggen har vi projicierat bilder med barnens aktiviteter för att ge barnen en möjlighet att reflektera kring vad de gjort tidigare, göra jämförelser och få chans att göra nya upptäckter.