Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon: +46(13)205000 E-post till Linköpings domkyrkopastorat

Projekt 2016/2017 Avdelningen Solen: Mötesplatser för lärande där barn får inflytande

Projektsammanfattning

Spår: Dinosaurier

Hur påverkas lärandet av vilket material som tillförs/plockas bort?
Hur påverkas mötena av de yttre förutsättningarna?
Hur kan vi synliggöra barnens inflytande via pedagogisk dokumentation?
Vad är barnens tolkning av mötesplats, lärande och inflytande?
Detta är några av de frågor som vi ville fundera kring, tillsammans med barnen, under projektets gång.

Under hösten upplevde vi pedagoger att vi hade svårt att se vilket spår projektet skulle ta. Efter många observationer såg vi att i alla våra miljöer, både inne och ute, fanns ett stort intresse från barnens sida att utforska/leka/konstruera dinosaurier. Vi valde att fånga upp detta och så var projektet igång. Vi har under året fått uppleva och lära oss tillsammans med barnen om hur dinosaurierna såg ut, levde och fortplantade sig. Vi hittade ett dinosaurie ägg på gården som vi tog in och funderade mycket kring. Efter ett bra tag så började det låta ur ägget och tillslut, efter mycket väntande och massor av tålamod, så kläcktes ägget och det kom en Triceratops till Solen. Vi har sett att barnen genom projektet har utvecklat en stor känsla för empati och respekt mot både miljö, djur och varandra. Barnen har under hela projektets gång fått vara med och styra vilken riktning projektet skulle ta.