Presenningsikoner i Domkyrkan

Under hela sommaren fram till sista augusti kan man se ikoninspirerade bilder av prästen och konstnären Mats Hermansson i Linköpings domkyrka.

– Jag målar inte ikoner, berättar Mats. Jag är på tok för otrogen och experimentell i mitt målande för att platsa i ikonmålarnas skara. Däremot är jag fascinerad av ikonmåleriet med sitt rika bildspråk. Jag tar till mig en del av det klassiska ikonmåleriets lagbundenhet men bearbetar det genom att bryta upp, utelämna, möblera om. Jag lånar lite här och där, vrider till det, lyfter fram detaljer och strävar mot det enkla. Syftet är att skapa en vacker bildbrygd med läkande och lugnande inverkan på människor. 

Återbruksbilder

– Mina bilder är målade på gamla presenningar som jag tiggt till mig på det nedlagda regementet i Örebro, berättar Mats. De är lagade och lappade – ett fint hantverk. De är slitna och härjade – men ändå så vackra. Eller kanske just för att de har en historia så är de vackra. Som människor. Jag vill visa att det som tidigare ansetts förbrukat är vackert och användbart – och så verka för skapelsens överlevnad. Återbruk är en from gest.

Alla dessa händer   

– Jag fastnar ofta för ikonbildens händer, konstaterar Mats. Jag lyfter ut dem och beskär runt omkring. Jag gillar händer som välsignar, vinkar, hälsar, uttrycker omtanke och bryr sig. 

Händerna är liksom fortsättningen på bönen. När bönen lämnat vår tunga så har det blivit en fråga också för vår hjärna och – för våra händer. Bön är inte bara ord utan också handling. Vi har ansvar för det vi ber för. Jag tror att min bön förbinder mig att göra det jag just bett om. Det vi formulerat med ord när vi knäppt våra händer kräver att vi öppnar dem och själva handlar och agerar i bönens riktning. Våra liv ska vara den praktiska konsekvensen av det vi ber. Det är med våra händer vi agerar och är solidariska. Gud har inga andra händer än dina och mina. Det är med våra händer som Gud verkar, handlar och agerar. 

Bilder som återkommer

– En del motiv återkommer jag gärna till i mitt måleri, säger Mats avslutningsvis. Du kommer att möta dessa bilder som presenningsikoner i kyrkan. Här finns miljöaktivisten Greta, den svenska tanten, Pride-Jesus, Madonnan med sitt barn, Jesus i Auschwitz och andra bilder som vill beröra och skruva lite på våra ibland för färdiga föreställningar. ■