Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon:+46(13)303500 E-post till Linköpings domkyrkopastorat

Open Church i Skäggetorp

Aktivitet efter intresse, inte ålder. I Linköpingsstadsdelen Skäggetorp är det dags för Open church, som har blivit ett uppskattat inslag i vardagen för många.

Kvällarna börjar med en timmes aktiviteter. Emil Holmgren, präst i församlingen, berättar med värme om hur häftigt det är när människor möts över generationer och bakgrunder.

- Förra gången kom deltagare som var mellan 5 och 80 år. Många av de 80 besökarna som kommer idag har sin bakgrund i olika länder. Open church har blivit en mötesplats där öppenhet, fördjupning och värme råder. Det är ingen slump att människor hittar hit.

I en av församlingshemmets många rum har spelintresserade barn och vuxna samlats. Zacharias Lindberg, som studerar teologi på distans i Umeå och samtidigt är timanställd i barnverksamheten i församlingen, är i full gång med att kasta ut betet och fånga en av de sista färgglada fiskarna i det klassiska Fiskespelet.

- Det är så fint när hela församlingens bredd samlas på en kväll, förklarar Zacharias och blir i samma stund avbruten av flera glada ”tjoho!” när en av motspelarna i en svepande rörelse lyckas fånga den sista fisken.

I kyrksalen har flera samlats för att lyssna på adventstidens berättelser. Emil Holmgren använder berättarmetodiken Godly play för att på ett pedagogiskt sätt skapa en levande relation till bibelns budskap.

- Många arabisktalande deltagare blir glada när de känner igen berättelserna, förklarar Emil och håller upp en träfigur av Jesusbarnet i krubban. Många kämpar med att förstå det svenska språket, så figurerna och bilderna är väldigt bra verktyg. Man behöver inte förstå språket fullt ut för att beröras av berättelserna.

Middagsdoften sprider sig genom församlingsgården. I köket har husmor Maryam Azmand tillsammans med flera ideella tillagat dill- och citronmarinad lax med gröna bönor, kokt potatis och ris till alla deltagare. Och pannkakor till barnen! Vid middagsbordet pratar jag med Karima, som kom till Sverige för lite mer än 10 år sedan. De senaste sju åren har hon bott i Skäggetorp, där Open church har blivit en självklar del av vardagen.

- Det är ett bra sätt att lära känna nya människor och lära sig språket, berättar Karima. Förra gången hjälpte jag arabiska barn att måla tavlor och lära sig svenska.

Efter middagen samlas alla deltagare, ideella och medarbetare i samtal och sång i kyrkan. Mikrofonen vandrar genom kyrkbänkarna när de olika grupperna berättar vad de stickat, spelat och pratat om under kvällen. Under andakten skriver många av deltagarna en egen bön på ett pappershjärta, som sedan sätts upp på altarets långsida och tillsammans bildar ett täcke av glädje, sorg och längtan.

Kvällen avslutas med drop-out fika för alla deltagare. I en kall och molnig decemberkväll lyser det i församlingshemmet i Skäggetorp. Open church, en mötesplats där öppenhet, fördjupning och värme råder. ■

Välkommen till Open church 7 mars och 4 april 17.00-20.00 i Skäggetorps kyrka.

Text & Foto: Daniel Lönnbäck (ur Liv & Längtan Nr 2 2019)