Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon: +46(13)205000 E-post till Linköpings domkyrkopastorat Webbplats

Två kyrkor - två historier.

I S:t Lars församling möter Gud människor genom evangeliet i glädje och sorg. Församlingen vill vara en mötesplats präglad av öppenhet och enkelhet, där vi får del av en gemenskap som tillåter oss att vara olika.

S:t Lars församling är belägen i centrala Linköping. Våra två kyrkor är S:t Lars kyrka i innerstaden och Tannefors kyrka i stadsdelen. Tannefors. Här hittar du information om gudstjänster, grupper, konserter och andra mötesplatser.

S:t Lars Kyrka

S:t Lars kyrka ligger mitt i Linköping, i korsningen mellan Storgatan och S:t Larsgatan. Det är en till utseendet klassisk 1800-talskyrka, med ett tämligen karaktäristiskt torn. I tornet finns ett fint klockspel som spelar för stadens invånare fem gånger per dag. Inne i kyrkan märks först avsaknaden av en traditionell altartavla. Istället finns en "korvägg" i marmor som omsluter nästan hela koret. De tidigare altartavlorna (2 st), målade av Pehr Hörberg sitter numera placerade på var sin sida om stora orgeln.

S:t Lars

Längst ner i kyrkan finns församlingsrummet där olika grupper kan träffas och på kyrktorget finns plats för kyrkkaffen m.m.

Vid kyrkans tidigare norra porten finns kyrkans dopplats, porten har blivit ersatt av ett glaskonstverk av Staffan Löwstedt.

VILL DU VETA MER ELLER FÅ EN VISNING?

Thomas Bernhardsson, Vaktmästare 013 - 20 50 38
Thomas Bernhardsson

Tannefors kyrka

Redan 1949 beslöt Linköpings stadsfullmäktige att reservera den tomt, där Tannefors kyrka är uppförd, till kyrkligt ändamål, men först tio år senare utlystes en arkitektpristävling för kyrka, församlings- och ungdomslokaler i Tannefors. Denna vanns av arkitekterna Axel och John Kandell.

Kyrkan invigdes den 28 november 1964 av biskop Ragnar Askmark.

Den är uppförd av rödbränt rikt valörskiftande tegel och består av ett torn med vapenhus i bottenplanet, ett rektangulärt långhus, sakristia och samtalsrum.

Tannefors kyrka
Bild: Annika Möller

Omedelbart väster om kyrkobyggnaden ligger församlingshemmet, uppfört i samma material och formspråk Taket är utfört av betongstavar i längdriktningen med tvärgående limmade furubjälkar. Den till anläggningen hörande församlingsgården innehåller i övre våningen samlings- och andra lokaler för församlingsarbetet för vuxna och i undervåningarna lokaler för barn- och familjearbete och gymnastiksal.

Text: utdrag ur en längre text av Gunnar Lindqvist, 1979

Här kan du läsa hela texten.

Vill du veta mer eller få en visning?

Kontakta vaktmästare Linus Johansson
Linus Johansson