Sommarens utställning i Domkyrkan

Presenningsikoner av Mats Hermansson visas 1 juni - 31 augusti

I sommar fylls Domkyrkan med färgstarka ikonbilder på återanvända presenningar

Återbruk av militära presenningar. Ikoninspirerade bilder med form och färg från den östliga kyrkan. Händer som välsignar, vinkar, hälsar, uttrycker omtanke och bryr sig om. Prästen Mats Hermansson ställer ut i Domkyrkan 1 juni-31 augusti.

Mats har fascinerats av det klassiska ikonmåleriet sedan ungdomen, men lånar lite här och där, vrider till det, lyfter fram detaljer och strävar mot det enkla. Hans bilder är återbruk, målade på gamla militära presenningar. De är lagade och lappade – ett fint hantverk. De är slitna och härjade – men ändå så vackra.

- Jag fastnar ofta för ikonbildens händer, berättar Mats. Jag gillar händer som uttrycker omtanke och bryr sig om. Händerna är fortsättningen på våra böner. Det vi formulerat med ord när vi knäppt våra händer kräver att vi öppnar dem, handlar och agerar i bönens riktning. Våra liv ska vara den praktiska konsekvensen av det vi ber. Det är med våra händer vi agerar och är solidariska.

Mats har över 140 bilder på stiftsgårdar och i kyrkor runt om i landet. I Linköping hänger en av hans ikonbilder längst fram i Tannefors kyrka.
Förra gången Mats Hermansson ställde ut i Linköpings domkyrka var 2006.