Foto: Ulrika Sköld

Nygammal altartavla

Nicolauskapellet i Domkyrkan

Det medeltida rosettfönstret från sent 1200-tal har flyttats från originalplatsen som fönster på södra långväggen, till sin nya plats som altartavla på Nicolauskapellets norra vägg.

När rosettfönstrets sten behövde ersättas kom domkyrkokaplan Christer Staaf på att det gamla fönstret kunde sparas i Domkyrkan och användas som altartavla i Nicolauskapellet. Fönstret är så vackert och hugget i ett enda stycke! Tänk vilket fantastiskt hantverk! (Och tänk hur de fick upp det på plats på 1200-talskyrkan!) Det är också något fint med att det till synes trasiga rymmer skönhet.

Stenhuggare Stefan Gullberg löste konstruktionen, ABC Svets skar ut smidet och stenmonteringen utfördes av Gullbergs sten- och fasadvård.
Stiftelsen Professor B. Risbergs donationsfond stod för kostnaden.

På originalplatsen sitter sedan tidigare ett nytt kalkstensfönster, levererat av Borghamns stenförädling, med det gamla glaset återinsatt.

Foto: Stefan Gullberg