Foto: Ulrika Sköld

Rosettfönster från 1200-talet på nära håll

Nygammal altartavla i Nicolauskapellet

Ett rosettfönster från slutet av 1200-talet har fått en ny plats som altartavla i Nicolauskapellet i Domkyrkan. Ett mästerverk skapat av okända stenhuggare.
Nu har det plockats ner av nutida stenhuggare.

- Det är fantastiskt att det 800 år gamla rosettfönstret får fortsätta vara en del av katedralen, säger Christer Staaf, domkyrkokaplan. Nu har alla möjlighet att se det på nära håll.
Det är stenstommen, det så kallade masverket, som har plockats ner från sin ursprungliga plats på södra långväggen i Domkyrkan. Det är det femte fönstret, placerat öster om den stora södra porten. Stommen i kalksten tillverkades i ett stycke, vilket krävde skickliga stenhuggare. Den är naturligtvis märkt av tidens tand, men förvånansvärt väl bevarad.

Under 1850-talet gjordes större reparationer av bl a fönstren i Domkyrkan och när man tittar på historiska dokument ser man att just detta fönster har få lagningar. Gullbergs sten- och fasadvård är de nutida skickliga hantverkarna som arbetar med restaureringarna av fönstren. De har plockat ner rosettfönstret, ett konsthantverk i sig. Stenhuggare Stefan Gullberg löste konstruktionen, ABC Svets skar ut smidet och Stiftelsen Professor B. Risbergs donationsfond stod för kostnaden.

Glas var dyrt på medeltiden och därför gjorde man dessa stommar där mindre bitar av glas fästes in. Den nya stommen, som har ersatt den från 1200-talet, är också i kalksten och har levererats från Borghamns stenförädling. Troligtvis hämtades stenen härifrån redan på 1200-talet. Nu har man använt modern teknik och skapat ett nytt stenfönster som ska hålla många år.

Arbetet med rosettfönstret är en del av ett omfattande restaureringsarbete med fokus på fönsterpartierna. Arbetet som försiggått under ett tiotal år har dokumenterats av Östergötlands museum.
- Med det nya vackra rosettfönstret på plats är vi nu i sista etappen av Domkyrkans fönsterrestaurering, berättar byggnadsantikvarie Maria Klint. Fönstren i Thomaskapellet ska nu restaureras och bl a få en förbättrad vattenavledning. Parallellt med detta arbete, rengör museets konservatorer valvet i samma kor, med dess 16 vapensköldar, Arma Christi. Det är viktigt att bevara och dokumentera för framtiden. Det är ett privilegium att komma så här nära historien, se de gamla stenhuggarmärkena och spåren av verktygen. Det tror jag att många uppskattar, avslutar Maria.

Välkomna in i Domkyrkan och upplev ett stenhantverk som funnits här i över 800 år!

Östergötlands museum har gjort en filmad dokumentation,
”Medeltiden i nytt ljus – historisk restaurering i Linköpings domkyrka”:  https://www.youtube.com/watch?v=Ov6_whGzZSU

Foto: Stefan Gullberg