Mathjälpen

För dig i riskgrupp som behöver hjälp att handla mat

Under de senaste veckorna har vi sett ett ökat behov bland människor i riskgrupper med att få hjälp att handla mat. Svenska kyrkan har redan hjälpt till i mindre omfattning, men nu har Linköpings domkyrkopastorat skapat en organisation med säkra rutiner och hög tillgänglighet.

- Det är en självklarhet att kyrkan finns i livets alla skeden och för alla invånare, säger Peter Lundborg, domprost. Vår verksamhet har ställts om i och med utbrottet av Covid-19 och vår personal möter många som behöver hjälp på olika sätt. Ett konkret sätt att hjälpa är att vi hjälper till med matinköp.

Betalning sker via butikens bankgiro och ett betalningsunderlag samt kvitto finns i den levererade matkassen. Svenska kyrkans personal kommer inte att hantera vare sig kort, kontanter eller be människor swisha pengar. Personalen har alltid profilkläder på sig när de hjälper till.

-  Det är viktigt att vi har säkra rutiner, säger Anna Ramén, diakon, och som har samordnat arbetet med Mathjälpen. Alla ska känna sig trygga med att få hjälp via Svenska kyrkan.

​ICA Maxi är den första butiken som Linköpings Domkyrkopastorat har ett enkelt och tryggt samarbete med. Vi tror att det kommer behövas fler butiker och hoppas få till stånd samarbeten med fler aktörer.

- För oss var det självklart att på ett skyndsamt sätt ta fram förutsättningar för Svenska kyrkan så de kan hjälpa så många som möjligt så snart som möjligt, säger Johan Vanselius, butikschef ICA Maxi Linköping. Vi har fördelen att ha en stor butik med stora ytor och effektivt flöde i kassan så kyrkans personal också kan känna sig trygga när de utför sitt viktiga uppdrag.