Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon: +46(13)205000 E-post till Linköpings domkyrkopastorat Webbplats

Linköpings kyrktåg till Arboga

Lördagen 27 maj åker Kyrktåget från Linköpings Centralstation på morgonenkvisten för en heldag i Arboga. Välkommen ombord!

Vi åker i eget tåg från Linköpings Centralstation på morgonen 08.05 och är hemma igen 19.10. Anmälan senast måndagen 8 maj.

dAGSPROGRAM

Vi börjar med att fira gudstjänst i Heliga Trefaldighetskyrkan, en 1300-talskyrka som ursprungligen byggdes av Franciskanermunkar. I anslutning till gudstjänsten blir det guidad tur i kyrkan för den som vill. Sedan är dagen fri för egna upptåg. Här kommer några förslag på vad man kan göra.

Dramatiserad vandring för alla åldrar 14.00-15.30

Ni välkomnas av guide i tidsenliga kläder. Guiden tar med er på en vandring i den anrika och pittoreska miljön i Arbogas stadskärna. Under guidningen möter ni ett antal personer från Arbogas historia. Vem vet vem eller vilka som smyger runt i gränderna? Kanske blir någon dubbad till riddare. Vandringen är gjord för att passa hela familjen.

Föranmälan behövs

Kostnad: 60 kr för vuxen. Barn upp till 15 år fritt.

Arboga museum 11.00-15.00

Museet ligger mitt i Arboga stadskärna i det praktfulla Örströmska huset på Nygatan 37. Huset är byggt 1846 och är ett återskapat grosshandlarhem som inrymmer bland annat fotoarkiv, bibliotek, tidningslägg, museibutik och lokaler för tillfälliga utställningar. Arboga museum uppmärksammar här att Folkskolan fyller 175 år i år genom en separat skolutställning. Du besöka en skolsal, komplett med läseböcker, orgel och skolplanscher. För barn finns dessutom en särskild museisafari: Hitta djuren som gömmer sig i grosshandlarhemmet.

Kostnad: Fri entre

Parker

Det finns två centrala parker i stan med lekplatser att leka på och promenadvägar att följa – Carl Bergmans park och Olof Ahllöfs park. I den senare finns också en örtagård med medeltida medicinalväxter.

Fiske

Det finns möjlighet att fiska i Arbogaån, i centrum nära kyrkan. Ta med kastspö och jiggar. För mer info ring: Fredrik Pålsson 013-20 51 70.

Kostnad: 50 kr för vuxen. Barn upp till 15 år fritt.

Arboga robotmuseum 12.00-17.00

Detta unika museum är Sveriges enda robotmuseum. Här visas stridsledningens teknikhistoria från 1940-talet och framåt. Museet innehåller ett stort antal robotar från armé, marin och flyg samt åtskilliga motorer- från första jetmotorn i svenska

försvaret fram till viggenmotorn. I museet finns även möjlighet att träna flygning i flera olika simulatorer.

(Just J35 Draken Simulator kräver förbokning och att man är minst 140 cm lång).

Kostnad: Fri entré

Restider

Ett eget tåg med lok och vagnar avgår från Linköpings centralstation 08.05, direkt till Arboga. Ankomst 10.07. Hemresa från Arboga 17.14. Hemma i Linköping 19.10.

Mat under dagen

Tag gärna med förmiddagsfika för resan till Arboga. Man kan låta termosar etc vara kvar i tåget under dagen. Var och en ordnar sin egen mat i Arboga, där det finns många restauranger. På hemresan serveras en enkel kvällsmat (ingår i avgiften).

Anmälan

Man anmäler sig med talongen i PDF:en här - eller i ett brev med all den information som efterfrågas där. Anmälan skickas till:

Landeryds församling, Kyrktåget, Box 11023, 580 11 Linköping eller Anita Ericsson (Skriv då ”Anmälan kyrktåg” som ämne.)

Anmälan behöver vara hos oss senast måndagen 8 maj.

Kostnad och betalning

Deltagaravgiften är 400 kronor för vuxen och 100 kronor för barn upp till 15 år. Betalning (inklusive kostnad för eventuell vandring) sker till bankgirokonto eller via swish. Ange namn – det räcker med ett om ni är flera i en familj – och skriv även ”Kyrktåget” som meddelande.

Bg 730-6814 (Linköpings domkyrkopastorat)

Swish nr 123 188 19 11

Frågor

Anmälda resenärer får i veckan före resan ett brev med exakta tider samt platsnummer i tåget.

Ytterligare upplysningar kan fås av:

Gunilla Larsson 013-20 50 54

Fredrik Pålsson 013- 20 51 70

Niklas Adell 0707-124493

Anita Ericsson 013- 20 51 65 eller Anita Ericsson

Mer info om Arboga finns på www.arboga.se eller hos turistbyrån 0589-871 51.

Välkommen med!