Linköpings Krakowkrubba

Julkrubban är gjord av den framstående krubbkonstnären Roman Wozniak i Krakow 2021. Julkrubban är gjord med många sinnrika detaljer från Linköpings domkyrka och Östergötland. Krakowkrubban visas i Domkyrkan fram till den 15 januari.

I krubban syns bland mycket annat Domkyrkans torn och predikstol, Linköpings gosskör, eklöv, blåklint och en svan, Folke Filbyter, prinsessan Estelles vapen (hertiginnan av Östergötland) samt ett luciatåg.

Krubban är en gåva till Linköpings domkyrka från Stiftelsen Professor B. Risbergs donationsfond.

Vad är en krakowkrubba?

Julkrubborna från Krakow tillhör en unik hantverkstradition med anor från medeltiden. Ingenstans i världen kan man finna liknande krubbor. De symboliserar en värld av höga tornspiror, lökformade kupoler, guldglittrande tinnar, genombrutna fönster, trappor och smala kolonner, purpur och turkos. Allt i en sagolik stilblandning, skaparglädje och fantastisk arkitektur. 

Julkrubborna från Krakow har en lång historia. Seden att bygga julkrubbor fördes till Polen på 1200-talet av franciskanermunkar, men det var under tidigt 1700-tal som Krakows franciskanermunkar började ha teaterföreställningar med marionettdockor i sin julkrubba i kyrkan bland de orörliga heliga figurerna. Under andra hälften av 1800-talet grundades det inom bygg- och murarmästarföreningen i Krakow ett nytt skrå – krubbtillverkare. De kom att utveckla och forma den idag välkända Krakowkrubban.

Krubbornas utformning har en fantasifull och sagoskimrande framtoning med glada sagofärger och de innehåller ofta humoristiska element. Krubborna som är klädda i stanniol och metallblad kan vara allt från flera meter höga till några centimeter. De allra minsta skulle kunna få plats i en liten tändsticksask. Krakows julkrubbor finns med på Unesco lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Källa: Hallwylska museet.

Roman Wozniak 

Roman Wozniak som skapat Linköpings Krakowkrubba är en känd konstnär och julkrubbstillverkare. Han skapade sin första julkrubba av brödbitar när han avtjänade ett fängelsestraff i Polen. 1994 vann han för första gången första pris i Krakows julkrubbstävling. Två år senare skapade han den så kallade Stockholmskrubban som var den största Krakowkrubban som skapats. Han fick permission från fängelset för att bygga upp sin Stockholmskrubba till en utställning om krakowkrubbor på Historiska museet i Stockholm. Det var tack vare den som Roman Wozniak benådades av dåvarande presidenten.