Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon:+46(13)303500 E-post till Linköpings domkyrkopastorat

Halvårsavstämning Projekt: Hållbar utveckling 2019/2020

Avdelningen Solen

Höstterminen 2019 fortsätter vi vårt projektarbete med Hållbar utveckling. För att de barn som förra terminen arbetade med sitt projekt skulle få möjlighet att dela med sig till och berätta vidare för sina nyinskolade kompisar vad vi tidigare arbetat med så lät vi barnens reflektionsbilder från vårterminen följa med oss till vår nya avdelning i Berga.

Vi såg tydligt hur de gamla barnens intresse och nyfikenhet smittade av sig på de nya och snart kunde de flesta sjunga sången om Masken Sigge, en sång som tidigare termin kommit att sammanfatta hela vårt projekt.

Ute på vår gård växte ett stort kastanjeträd och barnen hittade mängder av kastanjer på marken. På samma sätt som maskarna tidigare termin blivit personifierade blev nu dessa kastanjer små ”bebisar” som vi skulle ta hand om.

Utifrån barnens intresse för våra kastanjer startar vi upp vårt projekt med nyfikenhetsfrågan Hur får vi frön att växa? Nu behövde vi få möta frön av olika slag och på olika sätt!

Äpplen, bananer, päron, granatäpple, avokado, passionsfrukt, mango- ja vad finns där i? Vi har fruktsamlingar där vi får möta många olika frön och kärnor. Vi tittar tillsammans och kan se att frön kan vara väldigt olika.

För att barnen skulle få möta frön i vår innemiljö planterade vi olika slags frön på många olika sätt. I krukor som vi tillverkat av tidningspapper planterade vi gräsfrön. I petriskålar som fick sitta både på avdelningen och inne på vår toalett planterade vi små ärtor där vi till slut vi kunde studera både planta och rötter.

Genom långsamhet fick alla barn möjligheten att upptäcka frön igen och igen. Vi har gett barnen möjligheten att möta och upptäcka frön och dess egenskaper på många olika sätt. Vi har haft kastanjer i vår ateljé - kastanjer att måla med och kastanjer att ha tillsammans med saltdegen. Vi har samlat bär och frön att limma med.

Tillsammans fick barnen vattna och sköta våra olika frön. Att få vattna och spraya för att fröna skulle växa var något som alla barn var mycket intresserade av.

På slutet av terminen tittade vi om och om igen på små filmer där vi genom time-lapse tydligt kunde se hur frön faktiskt växer. ”Titta de dansar” utbrast ett barn när fröets blomma på filmen vajade av och an. Ett annat barn konstaterade att rötterna faktiskt såg ut som maskar som slingrade sig i jorden.