Från medeltida toner till våra dagars musik

Alla har säkert sina favoriter i psalmboken. Lördagen den 23 oktober hålls en psalmgudstjänst i Domkyrkan där lokala och externa musiker tolkar de psalmer de gillar bäst.

Den svenska psalmboken från 1986 innehåller riktigt gamla melodier liksom mer nutida tongångar. Med tillägget finns det 800 psalmer att välja mellan när vi firar gudstjänst.

Lördagen den 23 oktober samlas ett tiotal instrumentalister och sångare för att själva och tillsammans med gudstjänstbesökarna njuta av några av smyckena i psalmboken. Här finns den medeltida ”Kom Jesus, kom Immanuel” (Ps 423), liksom ”O huvud, blodigt sårat” (Ps 144) och Sven-Erik Bäcks nutida och ganska kärva ”Du som gick före oss” (Ps 74).

Deltar gör bland andra en stråkkvartett från Domkyrkan, en instrumentalensemble och musikalartisten Peter Johansson från S:t Anna.

Vid sidan av den officiella psalmboken har människor skapat egna melodivarianter till psalmer de tyckt om, så kallade folkliga koraler. Dalakoralerna är välkända, men fenomenet har funnits även i Småland och Östergötland. Duon Tellurium med domkyrkomusikern Torbjörn Köhl och folkmusikern Marie Länne Persson har tagit med folkliga koraler på sin repertoar och ska sjunga några av dem på gudstjänsten till ackompanjemang av harpa, viola d’amore och viola da gamba.

– Vi ska framföra ”Den signade dag” (Ps 175) efter spelmannen Johan Axel Alexandersson från Flytthem i Horns socken. Den är upptecknad av Olof Andersson. Och så ska vi framföra ”Så högt har Gud, oss till stor fröjd” ur 1819 års psalmbok. Den är från Askeby socken och upptecknad av Maja Åkesson.

Psalmgudstjänsten hålls i Domkyrkan lördagen den 23 oktober 17.00. Biskop Martin leder gudstjänsten. ■

Text: Helena Lundberg • Foto: Royne Mercurio