Foto: Zandra Erikshed

Djurvälsignelse vid klostret

Den 4 oktober på den helige Franciskus dag kan man komma till Rhyzeliusgården, det stora stenhuset som ligger i korsningen av Kungsgatan och Gråbrödragatan och få sitt husdjur välsignat.

Varför bjuder Linköpings kloster in till djurvälsignelse?

– Ett djur kan vara en människas bästa vän, säger Syster Therése på Linköpings kloster. Många upplever att djur ger stor glädje och tröst. Kyrkan välsignar i många sammanhang och kan också välsigna djuren. Långt innan människan skapades kan vi läsa om hur Gud välsignade allt levande. Inte ens en sparv faller till marken utan Gud, säger Jesus. Guds välsignelse gäller hela skapelsen, också djuren. Välsignelsen handlar också om förundran och tacksamhet inför Guds skapelse där vi blir indragna. Min förhoppning är att vi ska glädja oss åt Guds välsignelse tillsammans med hela Guds skapelse. Så kan människan vara djurens bästa vän.

Fråga djuren, de ska lära dig, himlens fåglar kan ge dig svar. 
Fråga markens kryp, de kan lära dig, havets fiskar kan upplysa dig. 

Jobs bok 12:7

Kom med ditt husdjur till stora gräsmattan vid stenhuset på Rhyzeliusgården, även kallat ”Klostret” i centrala Linköping tisdagen den 4 okt 16.30 då vi med anledning av den helige Franciskus och djurens festdag ger möjlighet för alla husdjur i stan att bli välsignade. 

Medverkande: Syster Therése Olsson, Linköpings kloster och domprost Mattias Bähr, Linköpings domkyrka.

För mer info: linkopingskloster.se

– En av de vanligaste frågorna jag får är om jag bor ensam i klostret, berättar syster Therése. Det kan tyckas vara en lätt fråga att svara på. På ett sätt bor jag ensam, om man syftar på fler medsystrar under klosterlöften. På ett annat sätt vimlar klostret av liv. 

Jag tänker på valnötsträdet i klosterträdgården, på almen och kastanjen, på pilfinken, nötväckan, blåmesen, koltrasten, bofinken, rödhaken, domherren, talgoxen, skatan och kråkan och måsen, som är här och och sjunger och äter varje dag. Jag tänker på igelkotten som gärna smakar på min (vår) kokta potatis, på klostrets katt Albert, alla gäster, pilgrimer och givetvis också ekorrarna som är en stor del av det liv som utforskas här. 

Alla ekorrarna har namn; Myrra, Morris, Låga, Fröa, Vila, Signe, Salvia, Stella (som vid närmare bekantskap visade sig vara en Stellan). 

Ur Liv & Längtan Nr 5 2022