Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon:+46(13)303500 E-post till Linköpings domkyrkopastorat

Diakonhunden Isak skapar goda samtal

– Isak hjälper mig i mitt arbete på många sätt och i olika situationer, säger Lena Sjöberg, diakon och Isaks människa.

Hans närvaro kan avdramatisera ett besök och underlätta ett samtal. Diakonhunden Isak är av rasen Beauceron, en typ av fransk vallhund avlad för arbete och samarbete. Han arbetar framförallt på äldreboenden, men kan också följa med till förskolor och på hembesök. I sin tjänst blir han en ingång till att prata om känslor och om trygghet. Vad behöver en hund för att må bra? Vad behöver man själv? För andra blir han ett första närkontaktsmöte med en stor hund. – Vissa är hundrädda av olika anledningar, berättar Lena. Det kan vara en dålig erfarenhet eller bara bristen på kontakt med hundar. Isak hjälper de här människorna att förstå djur och bearbeta rädslan.