Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon: +46(13)205000 E-post till Linköpings domkyrkopastorat

Projekt 2015/2015 Den mångkulturella förskolan - avdelningen Molnet

Spår: Interkultur

Några frågor vi ställde oss i början av projektet var:
Var och hur möter vi olika kulturer och människor?
Hur påverkar massmedia sättet vi ser på vår omvärld?
Vad gör en nyhet intressant? Vad gör en nyhet otäck?
Vad i vår egen kultur är likt och olikt andra kulturer?

För att lyfta barnens tankar om och erfarenheter av nyheter
tillverkade vi en egen TV av kartong i vilken barnen själva rymdes
bakom skärmen. Vi började med att titta på lilla aktuellt och flerspråkiga barnprogram samtidigt som roll-leken tog fart i rutan. Sedan följde en djupdykning i olika tidningsartiklar, vald litteratur, youtubeklipp, akvarellteknik och Mixlar.
Vårt projekt har handlat om interkultur – kulturer som möts och samspelar. Genom vårt projekterande har alla barn fått vara en del av ett arbete kring social handlingsberedskap, förståelse kring vårt samhälle och vår närmiljö, tal- och skriftspråk, matematik, vardagsteknik och media, estetiska lärprocesser, naturvetenskap, berättande, lyssnande och demokrati.