Coronaviruset och kyrkans verksamheter

Med anledning av Coronaviruset har det blivit förändringar i vår verksamhet och ett antal sammankomster har ställts in. Håll dig uppdaterad genom att titta i kalendariet på våra hemsidor och i appen Kyrkguiden. Informationen uppdateras fortlöpande.

Uppdaterad 2020-03-27. 15:15

Söndagens huvudgudstjänster ställs in!

Med anledning av att regeringen beslutat att sammankomster med mer än 50 personer förbjuds så ställs söndagens huvudgudstjänster in i våra kyrkor i Linköpings domkyrkopastorat. Hur det blir med veckomässor mm framöver återkommer vi om på måndageftermiddag (30 mars).

Så länge det är möjligt fortsätter vi med gudstjänster och kyrkliga handlingar som dop, vigsel och begravning. Vi fortsätter även med diakonimottagningar, verksamhet riktad till barn och unga, samt personlig närvaro i våra kyrkor.

När konserter och andra mötesplatser ställs in så planerar vi livesända vissa arrangemang på Facebook. Så håll utkik på facebook.com/svenskakyrkanlinkoping Så möts vi under andra former och håller modet och hoppet uppe även i oroliga tider. Tillsammans är vi Svenska kyrkan!

För att minska risken för smittspridning blir det alltså del förändringar i kyrkans verksamhet framöver. Ett antal av våra sammankomster kommer tyvärr tillsvidare att ställas in såsom soppluncher, lunchmusik, caféer, föreläsningar, språkcafé, körer, samtals- och bönegrupper m.m. Vi serverar inte kyrkkaffe vid söndagens gudstjänster. Vi kommer fortsatt ha våra mötesplatser för barn och unga igång.

• Ett tag framöver fikar vi tillsammans med bara dryck.

• All hantering av kontanter kommer att upphöra i församlingens kyrkor. Detta innebär att man endast kan swisha kollekten. Det går dock fortsatt bra att lämna gåvor i våra förseglade bössor eller dylikt.

• Tvätta händerna! Handtvätt med tvål och vatten är överlägset bästa metoden att stoppa spridning av virus. De som städar våra lokaler kommer att vara särskilt noggranna vad gäller handtag, trappräcken och andra kontaktytor.

• Fridshälsning i mässan. Vi anpassar fridshälsningen och avstår från handhälsning och annan kroppskontakt.

• Endast bröd i nattvarden. I måltiden får vi ta emot alla nattvardens gåvor i det utdelade brödet och det är enligt vår tradition en fullständig nattvard. Genom att undvika att doppa brödet i bägaren eller att dricka av vinet minimerar vi risken för smittspridning.

Ytterligare riskbedömningar kommer att göras och vi uppdaterar informationen återkommande, enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.