Änglarna i katedralen

– Domkyrkan och änglarna fascinerar mig, berättar Gunnar Ekermo, musikrecensent på Corren och kompositör till verket Änglarna i katedralen som har sin urpremiär i Domkyrkan den 3 oktober. Verket skulle satts upp redan för ett år sen, men så kom en pandemi emellan. 

– Änglarna är både i och utanför tiden, de omskrivs i såväl Gamla som Nya Testamentet, men har de någon relevans för oss, forsätter Gunnar. I mer än tio år har jag längtat efter att sätta ljuset på detta och få förverkliga Änglarna i katedralen, och nu blir det äntligen av. 

Det handlar om musik som jag skrivit och spelat in, sju satser betitlade: Serafer, ärkeängeln Mikael, Keruber, ärkeängeln Gabriel, Jakobs stege, ärkeängeln Rafael och Skyddsänglar. De tre änglarna framställs av sångarna Anna Ekermo, sopran, Gyuri Barabas, baryton och Fredrik Alf, countertenor.

– Min avsikt är att den dryga timmen musik ska vara varierad och rik på kontraster. Jag har haft inre bilder då jag gjort musiken, och jag hoppas att åhörarna kommer att kunna skapa sina egna bilder och associationer. 

Gunnar Ekermo samarbetar med koreograferna Marlene Jacobsson och Cecilia Jacobsson och dansare från Linköpings Balettensemble och Östgöta Balett- & Dansakademi medverkar i uppsättningen. Även ljussättare från Kulturteknik spelar en stor roll. 

– Samarbetet med dansarna och ljusspelet är en ny erfarenhet för mig. Dessutom kommer Domkyrkans akustik och arkitektur att inkluderas – på så vis möts olika konstarter från då och nu för att gestalta och problematisera fenomenet ”änglar”.

                  *** Söndag 3 oktober 2021 kl. 19.00 i Domkyrkan ***