Själavård & Bikt

Livet bjuder motstånd och ibland medgång, att få säga som det är och att sätta ord på ens upplevelser, erfarenheter och tankar kan göra luften lättare att andas och blir balsam för själen.

Själavård handlar om samtal mellan en präst eller en diakon och en medmänniska.

I dessa möten finns själasörjaren där som medvandrare.

När vi hamnar i en existentiell kris finns hos många en längtan att få samtala om det svåra. Vi har ett behov av att få gå på djupet med våra frågor om livet. Välkommen att kontakta våra präster och diakon för mer information.

Någon att samtala med:
Ibland kan det vara skönt, bra eller t.o.m nödvändigt att ha någon att samtala med.
Att mista en anhörig ger många olika känslor och frågor:

- Kunde jag gjort annorlunda?

- Hur ska jag orka leva vidare?

Sorg har många olika ansikten och en särskild upplevelse av kris kan också medföra att andra tidigare starka händelser gör sig påminda.

Med våra präster och diakon kan du prata om både akuta livskriser eller om det som hänt tidigare. Samtalen sker under tystnadsplikt.

Bikt och Guds förlåtelse

När vi befinner oss i bikt så finns det en ordning som man kan följa. Det är brukligt att det först pågår ett själavårdande samtal som sedan leder över i en bekännelse. Bekännelsen kan vara färdigformulerad på samma sätt som i en gudstjänst eller så kan man formulera sig fritt.

Prästen förmedlar sedan förlåtelseorden på samma sätt som i gudstjänsten.

Prästen har den absolut tystnadplikt, vilket innebär att allt som sägs i själavård/bikt stannar mellan prästen/medmänniskan och Gud.

I Psaltarpsalm 138 vers 5 står det om Gud ”Du omger mig på alla sidor, jag är helt i din hand.” Grunden för samtalet är att vi inte är ensamma, utan alltid tre, Gud har med livet att göra och vi med det.

Om du vill få Själavårdsamtal eller Bikt kan du vända dig till någon utav våra präster eller till vår diakon.

Kerstin  Arvidsson

Kerstin Arvidsson