LINDBERGA FÖRSAMLING Besöks- och postadress: Lindbergs församlingshem, 43292 Varberg Telefon: +46(340)641100 E-post till LINDBERGA FÖRSAMLING

Vad händer med prästgården och & prästgårdstomten?

Kyrkområdet kring Lindbergs kyrka är en vacker kulturmiljö med mycket historia. Församlingen försöker förvalta platsen på bästa sätt. När vi inte kan åtgärda prästgården hoppas vi kunna skapa fina hyresboenden som kommer bygden till gagn. Vi inväntar nu att kommunen gör en detaljplan för området.

Kyrkofullmäktige hade ett extra möte 2017-03-21 och beslutade att hos Varbergs kommun att ansöka om en rivningsanmälan.

Varbergs Kommun beslutade i sitt sammanträdesprotokoll 2017-08-31 att bifalla kyrkofullmäktiges beslut.

En bakgrund till kyrkofullmäktiges beslut att söka rivningslov för prästgården finner du här.

Under månaderna som har gått sedan beslutet togs i kyrkofullmäktige har media (Hallands Nyheter) gjort diverse reportage kring prästgården.

Beredningsutskottet pausade rivningen tillfälligt för att Länsantikvarie Hans Bergfast och Torbjörn Svahn bjöd in till dialog. Efter samtalet har rivningen påbörjats igen 2018-02-26.

2018-03-09 Länsstyrelsen gav avslag på att byggnadsminnesförklara prästgården.

2018-04-10 Bilder från rivningen bekräftar husets oerhört dåliga skick, se nedan och mer info kommer.