Förintelsens minnesdag 27/1

Vi uppmärksammar förintelsens minnesdag med frukost, lunchkonsert och föredrag.

I Lindberga församling har vi tre olika konfirmationsgrupper där två utav dem reser till Krakow, Polen med huvudmål Auschwitz och Auschwitz Birkenau.

Vi vill därför uppmärksamma Förintelsens minnesdag, men en spännande, givande och glädjande dag.

Programmet för dagen följer nedan och du kan själv välja att vara med på delar av, eller hela dagen.
Dagen är kostnadsfri och ingen anmälan behövs, förutom om du önskar delta i frukosten. Anmälan görs då till Malin Magnusson

09.00 Församlingsfrukost med föredrag

(Mer info kommer inom kort)

13.00 Lunchkonsert Klezmermusik, med Ida Gillner och Camilla Åhström

Ida Gillner (sopransaxofon) och Camilla Åström (dragspel) spelar klezmer; en genre som härstammar från de östeuropeiska judarnas folkmusik. I klezmermusiken ryms både hjärtskärande vemod, tvära kast och vildvuxen lekfullhet, och har av någon beskrivits som att gråta med det ena ögat, och samtidigt skratta med det andra.

Camilla och Ida jobbar båda som frilansmusiker och syns i flera olika sammanhang. Tillsammans spelar de också i klezmerkvartetten Zemer Kapell.

18.00 Jag överlevde koncentrationslägret

Ett nyfött judiskt spädbarn som slängs i en tegelvägg.
Doft av bränt kött från krematoriet.
För Janina Nilsson, 92 år, är Förintelsen mer än historia.
Som polsk katolik tvångsrekryterades hon till slavarbete,
men slutstationen blev koncentrationslägret Ravensbrück.

Bild: Ingrid Byström

(Utdrar ut en artikel publicerad 25 januari 2013, Tidningen Dagen)

Kom och lyssna till Janinas egna ord om hennes liv.