Vad är diakoni?

Diakoni betyder tjänst och innebär omsorg om medmänniskan i livets olika situationer. Diakoni har sin grund i Bibeln och Jesus är vår förebild i hur han bemötte människor. Han såg på människor med kärlek och respekt och mötte deras behov. Jesus gav sig själv i tjänst för andra.

Som kristna har vi ett uppdrag att tjäna våra medmänniskor. Alla är vi kallade att föra vidare den kärlek som vi får motta från Jesus Kristus. Vi får vara lyhörda för om någon behöver oss och i kärlek handla för att möta behovet. Man kan säga att diakoni är att leva ut sin kristna tro i handling.

Vad är diakonens uppgift?

Diakonens uppgift är att se till att det diakonala arbetet blir utfört i församlingen.  En viktig uppgift är att inspirera församlingen till ett gemensamt ansvar att ta sig an sin medmänniska. Det innebär att söka se och bemöta de behov som finns runt omkring oss.

Vad gör diakonen?

Gudstjänstmedverkan

Torsdagsbön

Enskilda samtal (Diakonen har tystnadsplikt)

Besökstjänst

Arbetskrets

Tillsammans med soppa i Vårt Hus

Trädgårdsträff

Sorgegrupp

Samtalsgrupp på äldreboende

Kyrkorådets diakoni och missionsutskott

Diakonens yttre kännetecken är emblemet med korset.
Korset- Jesus omsluts av en ring- Gud Fadern som omsluter allt med sin kärlek. Duvan en bild på den helige Ande. Noas duva med olivkvist i näbben, som bär bud om liv.