Samlingssida: Corona

Uppdaterat 210421. Här hittar du samlad information om hur Lessebo församling anpassar sin verksamhet efter myndigheternas rekommendationer som rör coronaviruset. Här finns också information från Växjö stift och från Svenska kyrkan på nationell nivå.

Fyra ungdomar sitter utomhus och pratar.

Tips för att vara en medmänniska

Att hitta rätt ord och möta en vän som oroar sig eller upplever sorg kan kännas svårt. Vad ska man säga? Hur ska man göra?

Om du är ledsen eller känner oro för det som händer i omvärlden just nu är du välkommen att kontakta oss. Har du några frågor kring gudstjänster eller verksamhet är du likaledes välkommen att höra av dig.

Telefon: 0478 344 00 | Telefontid må-tis, to-fre förmiddagar samt ons eftermiddag.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

"Palveleva puhelin" är inte publicerad

Svenska kyrkan öppnar en jourtelefon på teckenspråk

De präster och diakoner som svarar i bildtelefonen är fullt teckenspråkiga och har tystnadsplikt.

"Samtala med präst eller diakon i din församling" är inte publicerad

En man med prästkrage sitter hos en man som ligger i en sjukhussäng.

Sjukhuskyrkan

Oavsett om du är patient, anhörig eller anställd finns Sjukhuskyrkan som stöd. Du behöver inte vara kristen för att besöka oss. Sjukhuskyrkan finns idag på 73 sjukhus i Sverige.

Våra digitala sändningar

Fira gudstjänst hemifrån

"Fortsätt ge mig glädje och hopp" / en av våra livesändningars tittare

Lessebo-Hovmantorps pastorat livesänder veckorliga andakter (på facebook & instagram). Du hittar även tidigare gudstjänster och tankar inför helgen på vår youtubekanal. Du kan se alla våra sändningar oavsett om du har konto på någon av nämnda sociala medier, eller ej.

Vårt hoppfulla sändningsschema f.o.m april:
Onsdagar: morgonbön från Lessebo kyrka kl.09.
Torsdagar: Skymningsmeditation från Hovmantorps kyrka kl.18.

ANDRA KANALER

Förutom våra sändningar finns flertalet andra möjligheter att fira gudstjänst på distans, vi har samlat de vi känner till här under och kom även ihåg
Morgonandakten i Sveriges radio
Gudstjänster i Sveriges radio
Helgsmålsringning i Sveriges television
Gudstjänster i Sveriges television

Person tittar på livesändning från gudstjänst hemifrån soffan.

Digitala gudstjänster och evenemang

Många församlingar sänder gudstjänster och andra evenemang på webben. I vår gemensamma kalender hittar du sändningarna. Du kan också se eller höra en del av våra gudstjänster via SVT eller Sveriges radio.

Bakom ett bord med kaffekopp och tända ljus sitter en person i soffan och läser i Bibeln

Tid med Gud hemma

Vill du stilla dig en stund inför Gud? Du kan be och hålla din egen andakt eller meditation där du är. Eller fira en enkel gudstjänst hemma hos dig. Via nätet kan du också ta del av gudstjänster och andakter.

Vägvisare

Geocaching

en verklig skattjakt som händer just nu, runt omkring dig.

Allmän information gällande Lessebo församlings arbete under corona:

• Lessebo församling följer direktiv från Svenska kyrkan på nationell nivå, Växjö stift och Biskop Fredrik samt givetvis Regering och Folkhälsomyndigheten.
  • F.o.m 10 november pausades samtliga av församlingens verksamheter på nytt, på grund av de lokala restriktioner som nu angetts i Kronobergs län. Konfirmationsläsningen fortsätter som vanligt, med viss justering.
  • En enkel mässa firas i två av våra kyrkor varje söndag, för max 8 deltagare.
  • Kontakta oss om du önskar träffas för enskild kommunion eller samtal.
  • Kollekter tas upp via swish:
    Lessebo: 123 171 69 84
    Ljuder: 123 559 17 48
    Hovmantorp: 123 645 04 49
    Ekeberga: 123 435 68 79
    ACT: 123 057 85 83
    (nya swishnummer, uppdaterat 20210202)
  • Upplaga 2021:1 av församlingstidningen Källan finns att tillgå. Har du inte fått någon i din brevlåda finns de att hämta i våra kyrkor och på pastorsexpeditionen.
  • Kyrkliga handlingar (dop, vigsel, konfirmation och begravning) genomförs i möjligaste mån, givetvis med begränsat antal enligt FHMs rekommendationer. Vi uppmuntrar dopfamiljer, brudpar och konfirmander att invänta tryggare omständigheter innan bokning av dop, vigsel & konfirmation sker. Begravningar firas i första hand i närvaro av närmast anhöriga. Mer om hur du kan anpassa dessa högtider här! OBS! Under denna period hyr vi inte ut våra lokaler för kalas eller minnesstunder.
  • Präst medverkar inte under minnesstunder, dopkalas eller andra tillställningar.
  • Under denna period försöker vi hälsa på varandra på andra sätt än att ta varandra i hand.
  • I alla våra lokaler finns tillgång till tvål & vatten, pappershanddukar och handsprit. Använd gärna!
  • Under denna period hyr vi inte ut våra lokaler.
  • Flera kollegor arbetar hemifrån, vilket innebär att tillgängligheten inte är lika god som vanligt. Kontakta oss därför gärna i förväg för att boka en tid om du vill träffa oss.

"Hjälp och stöd i coronatider" är inte publicerad

"Dop, vigsel, begravning och aktiviteter för konfirmander i tider av corona" är inte publicerad

Så här påverkas utlandskyrkans verksamhet av coronapandemin

Flera av utlandskyrkans verksamhetsplatser finns inom de områden som drabbats hårt av coronaviruset.