Foto: Ingrid del Castillo

Vi slänger inte maten!

Varje vecka skänks matvaror till besökare som kommer till Matbanken i S:t Persgården. Varorna har diakonerna hämtat från ICA-Mårtas - mat som annars skulle ha slängts.

Klockan är närmare tio på förmiddagen och dörren till S:t Persgårdens källarlokal som även kallas Gillestugan, står på vid gavel. Det är tisdag och idag har Matbanken i Leksands församling  öppet.

Diakon Liss Anna Holmdahl dyker ned i den stora frysen och drar upp en skinkstek.  – har du något att steka den med? undrar en besökare

Diakon Liss Anna vid frysen
Diakon Liss Anna vid frysen Foto: Ingrid del Castillo

– Nej tyvärr det finns inget denna gång… möjligtvis en flaska dressing men jag vet inte om det går så bra, svarar Liss Anna och nickar åt skåpet där övriga varor står.

Det blir en färdiglagad hawaiipizza istället.  Kaffe, matbröd, torkande plommon och ett paket socker åker också ned i matkassen. Eftersom sockerpaketet är en smula trasigt överlämnas den i en plastpåse försluten med ett gummiband.

Minska matsvinnet

Lista på matutbud Foto: Ingrid del Castillo

Dessa matvaror, som annars skulle ha slängts, tar Svenska kyrkan emot av ICA-Mårtas i Leksand. Varorna ges vidare till behövande och för dem som vill göra en insats för miljön för att minska matsvinnet i kommunen.

Det är mat där bäst-före-datumet nyligen passerat eller mat vars förpackningar skadas som Leksands församling får in.

Mer än bara mat

Matbanken utgör också ett utmärkt tillfälle för besökarna att slå sig ned för en pratstund och fika med en diakon. Det kan rymmas mycket i samtalen, allt från skuldsanering till dåliga knän.

Några fler besökare kommer in och undrar om utbudet.

– Det är olika matvaror som vi får in från vecka till vecka, säger diakon Sofia Lirkas.

– men vi har jätte mycket bröd, flikar Liss Anna in.  Hon står nu och antecknar i pärmen. Varje matkasse som fylls vägs innan den överlämnas till kunden. Sedan den 5 juni har Matbanken skänkt 277 kilo mat, mer än vad nyfödd elefant väger.  Det är mat som annars skulle ha åkt ned i en sopcontainer – gott för plånboken, miljön och samvetet.