Foto: Ingrid del Castillo

Vi slänger inte maten!

Nyhet Publicerad Ändrad

Varje vecka skänks matvaror till besökare som kommer till Matbanken i S:t Persgården. Varorna har diakonerna hämtat från ICA-Mårtas - mat som annars skulle ha slängts.

Klockan är närmare tio på förmiddagen och dörren till S:t Persgårdens källarlokal, som även kallas Gillestugan, står på vid gavel. Det är tisdag och idag har Matbanken i Leksands församling  öppet.

Diakon Liss Anna Holmdahl dyker ned i den stora frysen och drar upp en skinkstek.  – har du något att steka den med? undrar en besökare

Diakon Liss Anna vid frysen
Diakon Liss Anna vid frysen Foto: Ingrid del Castillo

– Nej tyvärr det finns inget denna gång… möjligtvis en flaska dressing men jag vet inte om det går så bra, svarar Liss Anna och nickar åt skåpet där övriga varor står.

Det blir en färdiglagad hawaiipizza istället.  Kaffe, matbröd, torkande plommon och ett paket socker åker också ned i matkassen. Eftersom sockerpaketet är en smula trasigt överlämnas den i en plastpåse försluten med ett gummiband. 

 

 

Minska matsvinnet

Dessa matvaror, som annars skulle ha slängts, tar Svenska kyrkan emot av ICA-Mårtas i Leksand. Varorna ges vidare till behövande och för dem som vill göra en insats för miljön för att minska matsvinnet i kommunen.

Lista på matutbud Foto: Ingrid del Castillo

Det är mat där bäst-före-datumet nyligen passerat eller mat vars förpackningar skadas som Leksands församling får in.

För att nå de globala målen 2030 för hållbar konsumtion och produktion är det viktigt att alla bidrar på det sättet man förmår. Matbanken är en del i kyrkans miljöarbete och förhoppningen är att verksamheten inspirerar andra.

Mer än bara mat

Matbanken utgör också ett utmärkt tillfälle för besökarna att slå sig ned för en pratstund och fika med en diakon. Det kan rymmas mycket i samtalen, allt från skuldsanering till dåliga knän.

Några fler besökare kommer in och undrar om utbudet.
utbudet varierar från vecka till vecka.

– Just nu har vi mycket bröd, säger Liss Anna medan hon antecknar i pärmen. Varje matkasse som fylls vägs innan den överlämnas till kunden. 

Corona anpassad 

När coronapandemin tog fart flyttade Matbanken ut sin verksamhet utanför S:t Persgårdens källarlokal och besökare fick välja varor vid ingången istället. Med nummerlapps system slapp besökarna köa och man kunde hålla avstånd i syfte att undvika smittspridning.

Matbanken, John Sund  hjälper en besökare
John Sund hjälper en besökare Foto: Ingrid E del Castillo

Det bäddade för fler spontanbesök och många passade på också på att fika i församlingshemmet .