Other languages with Google Translate

Träffpunkten

Ett par gånger i månaden träffas daglediga för fika och någon programpunkt med inbjuden gäst i S:t Persgården

Cira två måndaar i månanden kl 14.00-15.30  är daglediga välkomna till  S:t Persgården.  Efter kaffet brukar det vara någon form av programpunkt ofte med en gästföreläsare.

Dagens gäst
Vid en av träffarna i våras berättade prästen Barbro Lilja Brattgård om dövas gudstjänstliv. Barbro är teckenspråkig präst och för ovanlighetens skull använder hon mikrofon idag. ”Jag är ganska bra på att artikulera och i söndagsskolan fick jag läsa en bibeltext och så började mitt engagemang i kyrkan” säger Barbro inledningsvis.

Barbro Lilja Brattgård föreläser
Barbro Lilja Brattgård föreläser Bild: Ingrid del Castillo

”Gudstjänsten för döva börjar alltid med att man tänder ljus i stället för våra kyrkklockor”, berättar Barbro och fortsätter, den är komprimerad… Man läser till exempel bara en text,  eftersom döva måste vara så koncentrerade att titta på det som  sägs i kanske 45 minuter … man orkar inte  så mycket längre. Vi andra kan ju titta bort en stund och ändå höra det som pågår under en vanlig gudstjänst, men det kan inte döva ,för då missar man det som sägs”  .

Under tiden sitter träffpunktens åhörare vid kaffeborden och lyssnar. En del har kaffe kvar från fikat. Det blir en kort frågestund efter medan Barbro delar ut  ett bland med handalfabetet.

”Är teckenspråk lika för alla?” frågar en åhörare. ”Varje land har sitt teckenspråk förklarar Barbro. Döva är vana att avläsa andra tecken och kroppsspråk så man kan förstå varandra lite.  Det finns också internationella tecken men inte ett helt språk.” fortsätter hon  .

Högläsning med Liss Kerstin Holmdahl
Liss Kerstin Holmdahl läser högt Bild: Ingrid del Castillo

Högläsning

Nästa programpunkt denna gång är högläsning . Liss Kerstin Holmdahl läser ett drygt kapitel ur ”Boken om morfar Prosten” av Eva Bexells. Hon läser men en sådan inlevelse så att åhörarna rycks med och skrattar till ibland.  ”Vi är flera som turas om att läsa något varje gång” förklarar diakonen Sofia Lirkas efteråt. ”Det är så trevligt att lyssna på” säger en äldre kvinna som är på väg ut mot kapprummet.

Höstens program

Den 23 september 2019 börjar träffpunkten igen för terminen.   Då kommer Agneta Magnusson från  föreningen Leksands kulturväxter att vara dagens gäst.

Höstens program för utskrift