sångsamling i lekparken
Foto: Ingrid E del Castillo

Kyrkis anpassar sig

Nyhet Publicerad Ändrad

Under höstens varmare dagar är kyrkisverksamheten förlagd utomhus för att minska risken för smitta i förkylningstider.

Det  är höstlikt i riddarlekparken vid staketet står en vit  flagga med svenska kyrkans logga. Samuel och Lisa  har packat upp en mängd färgglada leksaker som besökare får låna.  Några mammor och pappor med små barn leker och samtalar med varandra.  Under en träddunge i lekparken ligger två gråa filtar utbredda  och  på marken lyser löven gula. När Lisa ringer i klockan för sångsamling bryter solen fram en aning. ”Det  här en rutin som vi brukar ha på Kyrkis” säger Lisa. Den stora skillnaden är att Kyrkisverksamheten har flyttat utomhus i pastoratets  församlingar så länge vädret tillåter. ”Så här i förkylningstider är det viktigt att anpassa sig så gott det går  för att minska risken för smitta”, förklarar Lisa. På parkbänken intill står en pumpflaska med handsprit. Det finns i alla verksamheter  som en ständig påminnelse om att livet med ”corona ” ställer högre krav på oss alla vad gäller handhygien och fysisk avstånd.

coronaanspasad sång text

Snart sätter sig  föräldrar med barn på filtarna en bit ifrån varandra och sång samlingen börjar.  Samuel går runt med sångpåsen med gosedjur och man sjunger imse vimse, var bor du lilla råtta oh många fler småbarnsvisor. Mot slutet lyfter Samuel upp ett sångkort med den välkända kyrkissången Vi sätter oss i ringen ” vanligtvis  sjunger vi : ’Vi sätter oss i ringen och varann i hand’, men  vi måste ju anpassa oss  efter omständigheterna så då sjunger vi istället; ’och klappar lite grann’.

Till skillad från det vanliga Kyrkis  blir det eget fika som besökare själva får ta med och äta efter sångsamlingen eller fortsatt lek. Men Samuel har med sig en kanna varmt kaffe och pappersmuggar som han bjuder föräldrar på. Nu är Kyrkis slut men Samuel och Lisa stannar kvar en stund till och samtalar gärna med besökarna i parken.