Webbleverans 27 september

Nyhet Publicerad Ändrad

Snart blir det möjligt att välja mellan flera olika sätt att presentera toppbild, rubrik och ingress på en standardsida. Håll utkik efter webbleveransen som äger rum tisdag 27 september kl. 15.00. Administrationen är stängd medan arbetet pågår.

Vi fyller på nyheten vartefter med sådant som ska lanseras. Här är några exempel.

Nya layoutmöjligheter på standardsidor

De gamla alternativen för layout försvinner och ersätts med fler och mer flexibla val för toppbild, rubrik och ingress. Du kan välja

  • om du vill att bilden ska ligga ovanför eller under rubrik och ingress, eller om rubrik och ingress ska ligga inne i bilden
  • vilken bredd bilden ska ha
  • om bilden ska vara stående eller liggande.

Dina gamla standardsidor behåller sin tidigare layout tills du går in och redigerar dem.

Ny dela-symbol

Dela-symbolerna längst ner på webbsidor ersätts av en knapp med texten Dela artikeln. Det blir tillgängligare att skriva i knappen vad den betyder och vi slipper göra anpassningar varje gång Facebook, Instagram med flera ändrar sina ikoner.

Lämna snabbt-knapp​

På sidor om till exempel våld i nära relationer kan du lägga till en lämna snabbt-knapp. Lämna snabbt-knappen finns för besökarens säkerhets skull. Genom att klicka på knappen lämnar man sidan man är på och hamnar istället på en neutral sida, i det här fallet google.com.

Lämna snabbt-knappen lägger du till på en sida genom att gå in under fliken Publiceringsalternativ och bocka för "Visa Lämna snabbt-knapp".

Enhetliga och tydliga ikoner

Vi har sett över alla ikoner på webbplatsen och tagit fram ett nytt ikonbibliotek. De ikoner vi implementerar nu är enhetliga, tydliga, skalbara och följer den grafiska profilen.​

Skapa fristående bildspel och välj bilder manuellt

Sedan tidigare kan man skapa bildspel från en sida och välja vilka bilder som ska vara med genom att tagga dem med ämnesområde. Nu kan du skapa fristående bildspel som går att återanvända på flera ställen. Och du kan välja bilder en och en, både från Ikon och sådana bilder du laddat upp i administrationen.

Gå in via bilder i vänster menyn och klicka på fliken Bildsamlingar för att skapa ett fristående bildspel.

Skapa bildspel – lathund