Länna-Blidö-Riala pastorat

Kontakt

Länna-Blidö-Riala pastorat Besöksadress: Rosenlundsvägen 3, 76111 Bergshamra Telefon: +46(176)268050 E-post till Länna-Blidö-Riala pastorat Webbplats

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Riala kyrka

Välkommen till Riala kyrka, den äldsta i vårt pastorat och omgiven av roslagsnatur!

Stig in i Riala kyrka!
Riala kyrka är den äldsta i våra tre församlingar och tar oss tillbaka till medeltiden. Den är byggd i slutet av 1200-talet. En riktig sockenkyrka som ligger mitt i byn.

Kyrkan är uppförd av gråsten. Fasaderna är putsade, vilket inte är så vanligt i Roslagen. Kyrkan täcks av branta sadeltak. Interiören är ljus och luftig. Strax vid inträdet i kyrkan möts man av aposteln Jakob med sin pilgrimsränsel. Under 1400-talet fick kyrkan sitt nuvarande utseende med valv och målningar. Där kortakets valvbågar möts finns en ovanlig träskulptur, Nådastolen, med Fadern, Sonen och Den helige ande.

I början av 1500-talet invigs den stora klockan i klockstapeln. Under detta århundrade
beslagtar Gustav Vasa bland annat ett skrin med Sankt Jakobs reliker. Riala församling har haft nära förbindelse med Vira bruk och Östanå slott, som under 1600-talet skänkte flera föremål till kyrkan, bl. a. den förgyllda dopfunt som fortfarande används.
.
Altaret och altarringen är från 1700-talet liksom altartavlan med rokokoram – en kopia av Rubens berömda målning i Antwerpens katedral. Från denna tid finns också en röd mässhake i silkesammet, troligen broderad av konstnären Johan Tobias Sergels far.

1800-talet och framåt: Kyrkbänkar byts ut, fönster tillkommer och ändras. Kyrkan renoveras vid flera tillfällen. Orglar och piano tillkommer liksom nya textilier för präst och kyrka – men de gamla historiska föremålen finns kvar även om de inte alltid används. Kulturarvet vårdas för kommande generationer.

Adress: Riala kyrka,  Bergshamravägen 332, 761 13 Riala.

Vägbeskrivning:
Från Stockholm eller Norrtälje via  E 18, tag av vid avfart Riala. Från väg 276 Kustvägen, tag av mot Riala vid Roslags-Kulla kyrka.

Interör Riala kyrka
Riala kyrkas interiör Bild: Bo Ljungblom