Foto: Magnus Aronson

Dop

Du som vill att ditt barn ska bli döpt tar kontakt med pastorsexpeditionen och bokar tid för dop och dopsamtal med någon av våra präster.

För dig som förälder kan dopet vara ett tecken på tacksamhet, att du har fått bli förälder till just denna lilla människa. I dopet får vi dela glädjen över det nya liv som Gud har skapat och över det förtroende vi fått. När ett barn döps ber vi att Gud ska vara nära barnet och skydda det.
Den som döps blir en del av Guds familj och kyrkan i världen och därmed också medlem i Svenska kyrkan.

Dopklänningar finns att låna i alla tre församlingar.
I varje församling finns det lokaler att låna för dopkaffe m.m.

Våra öppettider och kontaktinformation

Pastorsexpeditionen finner du i Långsele församlingsgård.
OBS!
Pga. corona är dörren låst, vid besök under expeditionstid ber vi dig att ringa på dörrklockan så kommer vi och öppnar. Vi ser dock gärna att du kontaktar oss via telefon eller mejl om ditt ärende inte kräver ett fysiskt besök.

Våra öppettider och telefontider:

Måndagar: kl. 10-12 och 13-15
Tisdagar: kl. 10-12
Torsdagar: kl. 16-18

Onsdagar och fredagar stängt!

Adress:
Långsele, Graninge, Helgums pastorat
Hamre 230
882 91 Långsele

Övrig tid:
Maria Pettersson

Dopets symboler

Dopvattnet

Dopvattnet har en rik betydelse.Vatten är en symbol för livet och en levande Gud, eftersom vatten är förutsättningen för allt liv.

Korstecknet

Vid dopet gör prästen korstecknet på pannan, munnen och hjärtat på den som döps. Det är en bild för att hans/hennes tankar, ord och liv välsignas.

Dopklänning

Den vita och långa dopdräkten är en symbol för att den som döps har lagt av sin tidigare identitet och iklätt sig Kristus.  Under Medeltiden upphörde nakendopet. Barnet var först klädd i vanliga kläder som togs av vid dopet och när det var genomfört togs dopklänningen på. Dopklänningens vita färg påminner om den renhet som Gud ger i dopet.

Dopljus

Påminnelse om dopet och  Jesus ord : Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus, (Joh 8:12). Dopljuset kan man tända på dopdagen, födelsedagen, vid aftonbönen och varje gång man vill eller behöver bli påmind om tryggheten som följer med dopet.