Foto: Landvetter Härryda pastorat

"Det är en ära att hon vill leva med mig resten av sitt liv"

Nyhet Publicerad Ändrad

Störst av allt är kärleken, är en gammal, men ständigt aktuell sanning. Vad betyder dessa bevingade ord för människor i dag, och hur ser den moderna kärleken ut? Livslust har besökt Christel och Anneli Ström i Härryda för att undersöka frågan.

Om jag ta­lar både människors och äng­lars språk, men sak­nar kärlek, är jag ba­ra ekan­de brons, en skrällan­de cym­bal. Och om jag har pro­fe­tisk gåva och känner al­la hem­lig­he­ter­na och har he­la kun­ska­pen, och om jag har all tro så att jag kan flyt­ta berg, men sak­nar kärlek, är jag ingen­ting (…) Men nu består tro, hopp och kärlek, des­sa tre, och störst av dem är kärle­ken.

(Första Korinthierbrevet kapitel 13 vers 1-9)

Vi sitter på parets altan i den svala junivinden. Sjön alldeles intill ligger stilla men flygplanen som lyfter från den närliggande flygplatsen presenterar en kontrast i idyllen.

Skolorna, som precis har stängt för sommaren, var det som öppnade upp möjligheten för Christels och Annelis relation från första början. De träffades 2012 när de arbetade tillsammans och beundrade varandra på håll. Men eftersom Christel var gift var det svårt att ta tag i känslorna och göra någonting av dem.
– Jag tänkte att eftersom hon hade man och barn, så var det bäst att hålla tillbaka, säger Anneli.

Det hon inte visste var att Christel besvarade hennes känslor. Tillslut kom allt att klaffa och de valde tillsammans att ta ett steg mot det som skulle bli det viktigaste de har - kärleken till varandra och barnen. Förutom Christels två barn från hennes tidigare äktenskap kom 2015 den gemensamma dottern Nike, som Anneli med kärlek i rösten förklarar som ett riktigt kärleksbarn.
– Hon är en ängel. Jag hade försökt få barn tidigare och var ganska ledsen för att det inte hade funkat. Jag hade tur att jag träffade Christel som ville ha mer familj, säger hon.

Giftermålet

– Här står vi vid altaret och det är en stor dag. Det fanns en spänning och förväntan som resulterade i en fantastisk dag.

Anneli har satt in en USB-sticka märkt ”bröllop” i datorn. Den starka solen nästan bländar ögonen med sin reflektion från skärmen, medan bilder på nära och kära i Härryda Kyrka fladdrar förbi. För bara några år sedan var tanken på giftermål något med delade åsikter i makarnas hem. Anneli hade i yngre år inte en tanke på att gifta sig.
– Jag har alltid velat vara fri och har inte velat binda mig, säger hon.

Men en dag, när paret skulle åka iväg på en konsert, bad Anneli Christel om feedback på en film som hon hade satt ihop till sina elever i teknik. Christel var lite stressad men tog sig ändå tid att sätta sig i soffan och titta på filmen. Det började med vanligt pedagogiskt prat om ämnet, men övergick snart till någonting helt annat.
– Hon började prata om vänskap och kärlek - och mig, säger Christel.

Sedan gick den inspelade versionen av Anneli ner på knä och friade.
– Då kom det lite tårar.

Tillbaka till bildvisningen. Anneli har kommit fram till bröllopsfesten och visar en bild på tårtan. En chokladbas med regnbågsfärgad grädde. På toppen syns två förälskade sniglar, som tydligen föreställer brudparet. Just tårtor är en sak som har följt med paret och fört dem samman länge. Allting började med att de tidigt i relationen besökte en tårtmässa. Sedan var de fast. Christel är pysslig och Anneli är händig, men genom tårtbakandet hittade de en syssla som roade dem båda. Och många tårtor har det blivit genom åren. En gång la de åtskilliga timmar på att gestalta en skidbacke att bjuda kollegorna på veckan innan sportlov. 

I det enkla bor det vackra, säger bland andra TV4:s egen pysselperson Ernst Kirchsteiger. Och kanske är det så att den bästa relationen är den som får en att må som bäst när omständigheterna är som enklast. 

Anneli, varför tror du att du ändrade dig och tillslut valde att fria till Christel?

– Jag hade nog träffat rätt tjej helt enkelt. Det kändes bara jättebra. Eller så handlar det om mognad, säger hon och skrattar.

Trots sina många likheter har paret olika erfarenheter och bakgrund när det kommer till tro, kyrka och äktenskap. Och att de skulle sluta som äkta makar genom en kyrklig vigsel var långt borta. De hade bokat en liten borglig vigsel, men ändrade sig endast några veckor innan det var dags. Då tog de kontakt med Landvetter Härryda Partorat.
– Nu ångrar vi ingenting, säger Christel.

Beslutet berodde mycket på det goda bemötandet de fick av präst Margaretha Josefsson. Genom hennes jämlika syn på äktenskap och respekt för människors olikheter försvann även Annelis rädsla för att de, som ett homosexuellt par, inte skulle bemötas rättvist.
– Man vet ju inte innan om man kommer att möta en präst som vill viga ett homosexuellt par eller inte. Därför var det mer naturligt att välja stadshuset från början. När vi träffade Margaretha första gången hade jag fortfarande inte bestämt mig, men hon bemötte oss på ett väldigt trevligt sätt och hade en stor förståelse. För henne var detta som vilket bröllop som helst och att viga sig i kyrkan blev tillslut det klart bästa.
– Ja. Hon var så mänsklig och förstår verkligen det där med att man får vara den man är, säger Christel.

Margareta Josefsson skulle även under själva planeringen av det praktiska kring vigseln ha en viktig roll. Paret uttrycker en tacksamhet till prästens kompetens i att hitta allt från passande texter till psalmer. 
– Man får tänka till lite extra, för det kan inte vara massa ’man’ och ’kvinna’. Men hon hade förberett så att vi kunde känna oss nöjda, säger Anneli.

Nu har det gått mer än ett halvår. Vad betyder ert äktenskap i dag?

– Det betyder att hon vill leva med mig. Det tycker jag är en ära - att någon vill leva med mig i resten av sitt liv, säger Anneli.

Christel nickar och tillägger:
– Det betyder att även om saker är jobbiga och svåra så tar vi oss igenom det tillsammans. Vi ger inte upp. Det är vi och familjen.

Christel och Annelis tre tips för en lycklig relation:

Lyssna. Det är inte alltid så lätt, för även om man vill lyssna så kan det i bland vara jobbigt. Trots att det kan bli lite hetsigt är det viktigt att ta till sig det som personen säger.

Ge egentid. Det är viktigt att inte kväva varandra. I ett äktenskap har man lovat varandra att finnas där hela livet, men man behöver få lov att bara vara själv eller tillsammans med andra människor.

Värdera viktiga relationer utanför äktenskapet. Det är inte viktigt att ha många vänner, men att ha riktiga vänner. Att låta de goda relationerna ta plats gör att man mår bra som individer - vilket spiller över i kärleksrelationen.