Foto: Sofia Lökholm

Péronne-Paris 2024

Den 4 juni reser vi till Péronne, en liten stad i norra Frankrike, för att söka efter fred och gemenskap i en värld alltmer präglad av våld och krig. Här publicerar vi detaljer kring själva resan.

I tider som präglas av krig och mörker gör vi en resa med fokus på fred. Vad passar då bättre än att resa till en plats där minnet och lämningarna efter ett stort krig hjälper oss söka efter ljus och fred. Vi kommer resa till en plats i norra Frankrike där ett av världshistoriens största och mest meningslösa slag tog plats - slaget vid Somme.

Under vårt besök här kommer vi få besöka lämningar efter första världskriget och få uppleva hur det vara att leva i krig. Utifrån dessa upplevelser arbetar vi sedan med hur vi genom att fokusera på ljus och gemenskap kan göra världen lite bättre. Resan avslutas med ett besök i ljuset och kärlekens stad Paris.

Här nedan lägger vi under året ut all den information ni behöver inför resan.

RESAN TILL Péronne

Vi reser över en långhelg och ni behöver ansöka om ledigt från skolan för tisdag eftermiddag (från ca kl 14:00) och hela onsdagen. Ansök gärna om detta i god tid och hör av er om ni får problem med ansökan så kan vi erbjuda ett intyg på att ni skall på en studieresa.

På eftermiddagen tisdagen den 4 juni ca kl 15:00 (exakt tid kommer när vi närmar oss) reser vi med buss från Landvetter Kyrka. Resan till Frankrike tar sammanlagt ca 21 timmar inklusive flera stopp. Maten under resan står ni själva för.

BOENDET I PERONNE

I den lilla staden Péronne bor vi på ett hostel vid namn L'Auberge des Remparts som vi har för oss själva. Boendet håller vandrarhemsstandard vilket betyder att ni själva tar med lakan och handdukar och att de flesta av oss bor i våningssängar. WiFi finns i hela boendet och alla rum har eget badrum.

MATEN I PERONNE OCH PARIS

Under våra dagar i Péronne med omnejd äter vi frukost och middag på boendet. Lunchen består av en lunchmatsäck som följer med oss på våra utflykter. Under vår dag i Paris äter vi picknick vid eiffeltornet och middag i smågrupp på restaurang.

PARIS

Den 7 juni gör vi en dagsutflykt till Paris. Vi bor endast 1,5 timme från Paris och åker dit tidigt på morgonen för att kunna njuta av staden så länge som möjligt. På plats i Paris kommer vi besöka de viktigaste sevärdheterna men också Svenska kyrkans utlandskyrka för att lära oss mer om deras arbete för resande Svenskar.

HEMRESAN

Den 8 juni börjar vi vår hemresa som kommer ta ca 21 timmar. Vi beräknar vara hemma på förmiddagen dagen därpå den 9 juni. Maten under resan står ni själva för.

ALLERGIER

Det är ytterst viktigt att ni meddelar eventuella allergier om ni inte gjort detta vid anmälan, speciellt födoämnesallergier. Har ni missat att meddela något viktigt kontaktar ni Mikaela Dagerås: mikaela.dageras@svenskakyrkan.se

Vi vill också upplysa er som lever med födoämnesallergier att förbereda er noga inför resan. Ta fram översättningskort som beskriver er allergi på Tyska och Franska. Se också till att ni har med er extra mat som ni kan ta under resan om de restauranger bussarna stannar vid inte kan erbjuda er mat. Vi kan endast garantera maten på de förbokade restaurangerna i Péronne. I Paris letar varje smågrupp upp en restaurang för middag och där meddelas specialkost på plats.

PENGAR

Under resan är det Euro som gäller överallt utom under den korta tid vi är Danmark, men där planerar vi inte att stanna. En uträkning på vad ni som minst behöver ha med er finns i packlistan som publiceras här när vi närmar oss resan.

AVTAL

För att kunna följa med på våra resor så behöver både konfirmand och vårdnadshavare skriva på avtal med ett antal regler som ska följas under resans gång. Du kan ladda ner det nedan.

Avtalet

PASS OCH SJUKFÖRSÄKRINGSKORT

Det är extra viktigt att alla har med sig ett giltigt pass, se till att ni har detta i god tid före avresan. Ni är alla reseförsäkrade genom församlingen och i de flesta fall genom er hemförsäkring, men ni måste också ha med er ett litet plastkort som intygar att ni är sjukförsäkrade i Sverige. Detta kan ni beställa på försäkringskassans hemsida gör också detta i god tid innan avresa.