Foto: Sofia Lökholm

Assistentresa - Tågluff

Den 31 mars 2024 reser delar av Prästgårdens ungdomar ut på en tågluff ner genom Tyskland. Under resan kommer vi genom små medel sprida glimtar av godhet och kärlek. Vi kommer söka efter hur andra genom historien varit ljusspridare i mörkret och hur budskapet skickats och skickas vidare

Nu åker vi på tågluff!

Vår reser ner genom Tyskland och precis över franska gränsen till Strasbourg. De städer vi kommer ta oss till är Hamburg, Berlin, Strasbourg och Mainz. Vi tågluffar ner men tar flyget hem från Frankfurt den 5 april. Här följer resans detaljer.

Mot Hamburg 31/3

Söndagen den 31 mars kl 9:30 avgår bussen från Prästgården. Vi samlas en kvart innan, alltså 9:15 och packar bussen som sedan tar oss ner till Köpenhamn. Från Köpenhamn bordar vi ett tåg mot Hamburg.

I Hamburg, 31/3 - 1/4

Här bor vi en natt på ett hostel. Dagen därpå besöker vi bland annat ett miniatyrmuseum och tar en snabbtur genom stan innan vi reser vidare.

Mot Berlin 1/4

På måndag eftermiddag tar vi tåget från Hamburg till Berlin och kommer fram till Tusklands huvudstad vid 18:30.

I Berlin 1/4-3/4

Här bor vi två nätter på ett hostel i närheten av Centralstationen. Första kvällen checkar vi bara in, äter middag och vilar. Dagen därpå ger vi oss ut och upptäcker olika delar av Berlin, bland annat ett besök på den Svenska kyrkan i Berlin, East side gallery och Mall of Berlin. Efter vår sista natt här reser vi vidare...

Mot Strasbourg 3/4

Tidigt på onsdag morgon går tåget mot Strasbourg. Vi får med oss en frukostmatsäck och ger oss sedan ut på vår längsta tågresa som tar oss söderut genom hela tyskland. Vi byter tåg i Offenburg och kommer fram till den vackra staden Strasbourg i Frankrike vid 15:30.

I Strasbourg 3/4-5/4

I Strasbourg bor vi två nätter på ett hotel nära centralstationen och stadens centrum. Under vår vistelse här i en stad som präglas av enighet mellan nationaliteter ser vi närmare på just gemenskap. Vi kommer uppleva denna fantastiska stad på typiskt Prästgårdenvis så förbered er med bra skor och tävlingsanda.

Mot Mainz 5/4

Tidigt på fredag morgon lämnar vi då Strasbourg och tar tåget mot Mainz, staden där den moderna boktryckarkonsten uppfanns. Väl framme i Mainz planerar vi att besöka Gutenbergs tryckeri och strosa runt i en av Tysklands vackraste städer.

Mot Göteborg via Frankfurt 5/4

Efter en dag i Mainz tar vi en kort tågresa till flygplatsen i Frankfurt. Där checkar vi in vårt bagage och våra upplevelser och flyger sedan hem till Göteborg 22:15. Vi flyger direkt och landar på Landvetter 23:50 och där är vår resa slut.

Boende

På alla boenden under resan, oavsett om de är vandrarhem eller hotell, finns det toalett och dusch på rummen. Lakan och frukost ingår också på alla boenden men däremot rekommenderar vi att ni tar med er egen handduk. De ställen vi bor på är:

A&O Hamburg Hauptbahnhof

A&O Berlin Hauptbahnhof

Hôtel Clap Clap K (Strasbourg)

Interrail

Vi har bokat ett interrailpass till alla er som reser. Detta är individuellt och digitalt, vilket betyder att ni måste ha en fungerande smartphone som ni kan ladda ner interails app Railplanner på. Denna telefon måste ha batteri under och inför alla tågresor annars kommer ni inte med tågen.

Mat

Under resan står vi för alla middagar (5 st) utom på hemresedagen då ni får hitta något själva på flygplatsen. Frukost ingår på alla boenden (5st). Det ni själva står för är lunch under resan till Köpenhamn, under fritid i Hamburg och under resan till Strasbourg. Räkna därför med 4 luncher som ni själva ska betala och fixa.

Packning

Det här är en tågluff med avslutande flygresa vilket betyder att ni behöver packa lätt och i en ryggsäck som inte har för mycket remmar. På flyget hem checkar vi in väskor men du kan också ha med dig ett litet handbagage ombord.

Därför är det bra att kanske ha två väskor med sig, en liten som handbagage på tåg och flyg och en lite större ryggsäck för resten av packningen.

Packlista

Regler

För att kunna genomföra våra resor och upplevelser med assistenter behöver vi enas om ett antal regler för göra dessa så bra som möjligt. Dessa regler är egentligen självklara för alla men för tydlighets skull presenterar vi dem här ännu en gång.

De regler som gäller för våra resor/läger är som följer:

  • Ingen hantering av alkoholhaltiga drycker eller andra droger.
  • Befinna sig i sin stuga/sitt rum efter den tid som anges och följa boendets regler för tystnad.
  • Ansvara för att boendet lämnas i samma skick som det tillträddes. Ev skador på inventarier bekostas och faktureras den som orsakar skadan, i de fall detta inte kan bevisas delas kostnaden mellan dem som bor i rummet/stugan.
  • Aktivt delta i de aktiviteter som arrangeras under resan.

Om vi ser att en ung människa genom att grovt bryta mot dessa regler inte är mogen nog för lägervistelse måste vi av säkerhetsskäl skicka hem denna. Detta är inget straff utan en säkerhetsåtgärd för personens och gruppens bästa då vi inte längre kan ansvara för honom/henne.

För att kunna följa med på våra resor behöver deltagare och vårdnadshavare skriva på ett avtal där ni försäkrar att följa dessa regler. Genom att skriva på avtalet ger vårdnadshavare och ungdom verksamhetschef och kyrkoherde mandat att avgöra om deltagaren behöver skickas hem eller inte.

Är deltagaren omyndig förutsätter vi att vårdnadshavare möter sin dotter/son på den plats som anges av reseledaren. Ni godkänner också att lägerchef eller motsvarande har tillstånd att söka igenom bagage vid misstanke om brott mot första punkten. Om detta blir aktuellt kontaktas alltid vårdnadshavare innan genomsökning.

Klicka här för att komma till avtalet.

14 april redovisning av resan

Den 14 april kl 11:00 redovisar vi vår gemensamma upplevlese under en gudstjänst i Landvetter kyrka. Hit är alla välkomna för att ta del av allt vi varit med om. För dig som reser med oss är det naturligtvis obligatoriskt att delta.

Kostnad

För att kunna genomföra denna assistenttågluff behöver vi ett bidrag från er som följer med på minst 2500:-. Den som kan och vill får gärna bidra med mer vilket ger oss möjlighet att fortsätta skapa fler unika upplevelser för våra ungdomar.

Swisha till: 123 476 2662 och skriv deltagarens namn och Tågluff i meddelandefältet.

Anmälan är bindande och bidraget kan endast betalas tillbaka vid avbokning på grund av sjukdom eller orsak som bedöms giltig av verksamhetschef och kyrkoherde.