Bröllop

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här berättar vi om vigselgudstjänsten och hur man bokar präst och kyrka. Och så får ni tips om ett och annat att tänka på.

Att gifta sig innebär att säga ja till ett liv tillsammans och vigseln är ett uttryck för två människors tro på kärlek. Vigseln har en juridisk betydelse, men framförallt är det en gudomlig gåva och en stor högtid, hur man än väljar att fira den.

Stort eller litet, praktfullt eller enkelt. Ni väljer!

Det finns många sätt att fira ett bröllop på. Den första byggstenen brukar vara att välja en kyrka. Du hittar de kyrkor och kapell som ingår i Landskrona församling här

Man kan själva välja i vilken av våra kyrkor som vigseln skall ske. I Landskrona finns möjlighet till vigselgudstjänst i kyrka eller församlingshem som regel alla dagar.
På lördagarna har vi fasta tider för vigsel i nästan alla våra kyrkor, kl 13, 14.30 och 16. Naturligtvis kan vigsel även ske mitt i veckan.

När det gäller S:t Ibbs kyrka på Ven samt Vadensjö och Säby kyrkor gäller andra tider beroende på tid på året. Kontakta församlingsexpeditionen via 0418-574 00 eller i formuläret nedan för att veta mer.

kostar det att gifta sig?

Alla är välkomna att gifta sig i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. Om minst en av brudparet är medlem i Svenska kyrkan är vigseln gratis, det gäller även om man väljer att gifta sig i en annan församling än där man bor. Varken präst, organist, kyrka eller vaktmästare kostar något. Om man däremot vill ha extra musik, kanske en sångsolist, och extra utsmyckning av kyrkan får man själv stå för kostnaden.

Glöm inte hindersprövning från Skatteverket!

I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er är under 18 år.

uppspelsning av musik under vigseln

Har ni en favoritsång som ni vill spela upp? Med jämna mellanrum kommer önskemål om att via församlingens ljudsystem spela upp egen musik vid gudstjänster och dop, bröllop och begravningar. Landskrona församling har tagit beslut om att Spotify inte får användas eftersom Spotify Business upphör. Det innebär att Spotify enbart får användas av privatpersoner i hemmet. Om önskemål att spela upp en låt eller sång finns, kan detta göras via CD-skiva eller en nedladdad låt från exempelvis Itunes. Det hela handlar om licens/royalties till skivbolagen. Vid köp av CD eller Itunes betalas licens/royalties vid köpet och genom församlingens avtal med STIM har församlingen rätt att spela upp musiken offentligt.

För mer information om uppspelning av musik vid vigsel, klicka här!

Hur förklarar vi vad vigsel innebär för barn?

När man är liten kan det vara svårt att sitta still, framför allt om man inte riktigt förstår vad det är som händer. Nedan hittar du därför ett kort filmklipp som förklarar hur en vigsel går till och vad det innebär.

Ja, vi vill boka vigsel!

ANDRA SAKER SOM VI TROR ATT DU KAN VARA INTRESSERAD AV