Pilgrimsvandringar

Pilgrimens sju nyckelord är enkelhet, långsamhet, andlighet, delande, bekymmerslöshet, frihet och tystnad.

Med anledning av Corona / Covid -19

Vi får frågor om hur gudstjänster, konserter och annan verksamhet påverkas av den höga risken för spridning av coronaviruset, som ger sjukdomen covid-19. Klicka här för mer information!

Pilgrimens sju nyckelord är enkelhet,långsamhet, andlighet, delande, bekymmerslöshet, frihet och tystnad.

Att vara ”här och nu” är en av vandringens stora förtjänster och på en pilgrimsvandring gör vi en yttre och en inre vandring mot den närvaron som finns i det som är. Anledningen till att göra en pilgrimsvandring är inte bara religiös utan lika ofta finns det andra skäl. Hos många finns en längtan att ta en paus från vardagens stress och tidsstyrda tillvaro. Att i lugn och ro ta sig framåt till fots gör ofta att tankar som snurrar i huvudet stannar av.

Välkommen att vandra tillsammans med oss. Vi vandrar ca 3 km och äter sedan vår medhavda fika. Vi går i alla väder och med lyktor när mörkret har fallit.

Pilgrimsvandra på egen hand

I nuläget finns tyvärr inte möjlighet att pilgrimsvandra tillsammans med församlingen, men via länken nedan kan du ta del av vägen för att gå den själv eller tillsammans med någon ur ditt hushåll. Det går också bra att använda sig av den nedladdningsbara kartan.

Vandringen är ungefär 3 kilometer och tar i pilgrimstakt cirka två timmar. Lycka till!

Instruktioner för pilgrimsvandring med hjälp av länk
Ni startar vid Lill-Olas havsbad och går norrut mot Sandbergen. Följ de gröna pilarna och stanna upp vid varje punkt och tänk över det som står i texterna.

På vägen tillbaka använder ni er av de blåa pilarna.

Länk till Googles MyMaps och digital pilgrimsvandring

Instruktioner för pilgrimsvandring med utskrivbar karta

Ladda ner kartan genom att klicka här

1. Vi brukar starta vid Lill-Olas havsbad och gå norrut med en ryggsäck innehållande enkel fika som kan vara gott att ha. Innan man börjar vandra kan man bestämma sig för att rikta sina tankar mot något: det kan vara något som tynger en eller något speciellt man gläds över, ibland kan det vara bra att fundera över vad man har att vara tacksam för, lever jag mitt liv så som jag vill eller önskar jag förändra något med mera, med mera. När man gått ett tag brukar nya insikter komma fram. Gå gärna i tystnad, ensam eller med andra, att gå i tystnad ger en annan dimension.
  2. Pilgrimsvandring har sju ledord, tystnad är ett och långsamhet ett annat så vandra i en behaglig takt för just dig. När du börjar gå får du gärna be heliga Birgittas bön: ”Herre, visa mig din väg & gör mig villig att vandra den.”

Gå norrut längs havet och förundras över det vackra, det kan ge en känsla av både frihet och andlighet, några andra nyckelord för pilgrimen.
  3. När du närmar dig vandringsslingan på Sandberget finns det en fin utkiksplats precis vid havet, stanna gärna till både fysiskt & mentalt, förundra dig & njut. Här passar det att delar tankar om man är flera, annars kan du ensam fundera över om tanken klarnat något, delande är vårt femte nyckelord.

Samla dig/er och vandra vidare upp för Sandberget gå i tystnad efter bönen: ”Herre, visa mig din väg & gör mig villig att vandra den.”
  4. Nu går du genom naturvårdsområdet, se upp för rötter etc, vi går på smala stigar och spångar och det kräver närvaro. När du gått en stund öppnar landskapet upp och nu är du vid Hilleshögs dalar, så vackert!
  5. Vid kanten mot havet finns bord och bänkar, här passar det att sitta och kanske ta sin fika. Önskar du gå längre så är det bara att fortsätta.

När vi går våra kortare vandringar i församlingen brukar vi vända här. Innan vi vandrar hemåt kan man få med sig något nytt att fundera över eller så låter var och en tankarna vandra efter dagsformen. Gå en längre samlad sträcka nu, nästan ända tillbaka till havsbadet: ”Herre, visa mig din väg & gör mig villig att vandra den.”
  6. När du uppfattar att du bara har ett par hundra meter kvar eller så stanna till, njut och förhoppningsvis har du samlat ihop dina tankar, sorterat lite och kanske kommit till någon ny insikt: ”Herre, visa mig din väg & gör mig villig att vandra den.”

Sista sträckan nu, när du känner att du är framme landa till lite, kanske dela några tankar, njut av tystnaden, vad du vill. Innan du avrundar be gärna en bön. Orden tack, hjälp, förlåt ger bönen balans och kan vara till hjälp.
  7. Pilgrimens sista två ledord är enkelhet och bekymmerslöshet förhoppningsvis har du upplevt dem också och känt av lugnet som en vandring ger.

Har du frågor? Kontakta mig!

Charlotte Winther

Präst, Komminister

Andra saker som vi tror att du gillar