200109 Julkrubba i St Pauli kyrka.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Digital julkrubbevisning

Nu kan du titta på årets digitala julkrubbevisning! Det finns också möjlighet att besöka Sofia Albertina kyrka för att se på julkrubban i verkligheten.

Berättelsen om den första julen

För väldigt länge sen, över 2000 år sedan levde en flicka som hette Maria. Hon bodde i en liten stad som hette Nasaret. En dag hände något väldigt speciellt för Maria, en ängel visade sig för henne och ängeln, som hette Gabriel, sa – ”Maria var inte rädd, du ska föda ett barn, du ska föda Guds son.” Lika snabbt som ängeln kom lika snabbt var han borta igen. Maria undrade: ”hur ska det här gå till?” Skulle hon föda Guds son? Maria var livrädd men hade sagt till ängeln att hon skulle göra som Gud vill.

På den här tiden hade Kejsaren bestämt att alla skulle gå till sin hemstad för att skattskriva sig. Alla skulle göra det för kejsaren ville veta hur många som bodde i landet så de kunde betala skatt till kejsaren. Maria som var gift med Josef skulle gå ända till Betlehem som var Josefs hemstad. När det var dags för Josef och Maria att skattskrivas var Maria gravid och skulle föda närsomhelst trots det fick det ge sig iväg. När de kom fram till Betlehem var där redan fullt med folk, alla hotell och värdshus var fulla och ingen hade plats för Josef och Maria. Josef knackade på överallt men hela tiden möttes han av samma svar – tyvärr här är fullt! Medan de letade någonstans att bo blev det dags för Maria att föda sitt barn, en värdshusägare sa till Maria och Josef att tyvärr hade han också fullt men om de ville kunde de få sova i stallet. Och så kom det sig att Maria fick föda Guds son i ett stall. De lindade in honom i tyger de hade och la honom i en krubba (som är djurens matskål).

Samma natt, hade några herdar slagit läger utanför staden. De hade tänt en eld för att värma sig medan de vaktade sina får. Plötsligt såg de ett starkt ljus och en ängel stod framför dem. Ängeln sa: ”var inte rädda, jag kommer med goda nyheter, i natt har en kung fötts och hans namn är Jesus”. Herdarna begav sig genast iväg för att leta upp det stall där Jesus fötts, och där bland åsnor och kossor hittade de Maria och det nyfödda barnet. Samtidigt denna natt i ett land långt, långt borta fanns det tre stjärntydare, vise män, som upptäckte en ny stor stjärna på himlen, de visste att det betydde att en ny kung hade fötts. De bestämde sig för att följa stjärnan och hitta till den nye kungen. De förstod snart i vilket land barnet fötts, men var? De gick till kung Herodes slott för det var där de trodde att den nya kungen fanns. Herodes var en elak kung men det visste inte de tre vise männen. De frågade efter den nya kungen och när Herodes fick höra att det fötts en ny kung blev han arg men han visade det inte. Istället bad han stjärntydarna att leta upp barnet och tala om för honom var det fanns så att han kunde ge det presenter. Men det Herodes ville var att hitta barnet för att kunna döda det.

De tre stjärntydarna fortsatte att leta och hittade det lilla barnet i stallet. De hade med sig fina presenter som passade till en kung. Det var guld, rökelse och en fin parfym som hette myrra. Maria sa: ”Barnet ska heta Jesus för det betyder Gud räddar och en dag ska han rädda sitt folk från döden.” När stjärntydarna gav sig iväg hemåt hade de förstått Herodes plan och de berättade därför inte för honom var Jesus fanns.

Herodes fortsatte att leta efter Jesus så Josef och Maria fick fly till Egypten med sin lille son och där fick de gömma sig i många år innan de kunde återvända hem.