Vad är Frälsarkransen?

Har du hört talas om Frälsarkransen? Här berättar vi mer om vad de olika pärlorna i armbandet betyder.

Vad är en frälsarkrans?

Martin Lönnebo skapade radbandet en sommar när han båtluffade i Grekland. En storm tvingade båten till en Ö med bara 47 invånare inklusive byns präst. Martin fick tag på ett litet rum, och i det rummet börade han skissa fram Frälsarkransen. Idag finns radbandet Frälsarkransen på tiotusentals handleder, i fickor och i väskor. Den har hjälpt otaliga människor till fördjupad bön och innerligare Gudskontakt.

De olika pärlorna

Frälsarkransen vill vara som en god vän: Den ställer inte krav, den tränger sig inte på, den stänger ingen ute, den finns till hands när den behövs

1. Gudspärlan
Den gyllene pärlan påminner om att det finns någon som alltid är med och som vakar över oss. Den är Frälsarkransens början och slut, ursprung och mål. 

2. Tystnadspärlorna
Jäkt och stress utmärker dagens samhälle. De sex avlånga och beiga tystnadspärlorna finns i kransen för att påminna oss om vikten av tystnad. De ska även påminna oss om att stänga av malande tankar, prestationskrav och låta oss att bara vara i stunden. De står för ordlös koncentration

3. Jagpärlan
Den lilla pärlemorskimrande pärlan riktar tanken inåt, till den vi är när yttre roller skalas bort. Den påminner om att vi är skapade till Guds avbild. 

4. Doppärlan
Den vita pärlan manar oss att våga börja om på nytt. Den rymmer dopets löfte om obegränsad nåd och förlåtelse. Det är aldrig för sent.

5. Ökenpärlan
Den sandbruna pärlan symboliserar motgångar och stunder då livet är som en öken. Men att acceptera svårigheter är ett steg mot att besegra dem. 

6. Bekymmerslöshetspärlan
Den himmelsblå pärlan är livets rastplats. Där i lugnet får livslust och livsmod näring och här får vi vara utan att göra. Här finns inga krav. Njut. 

7. Kärlekspärlorna
Alla liv rymmer kärlek, de människor vi älskar och de som älskar oss. Kärlekspärlorna är två. Att älska är livets stora, flödande gåva.

8. Hemlighetspärlorna
Tre små pärlorna rymmer hjärtats innersta hemligheter. Hemlighetspärlan med en nyans av grönt talar om medmänsklighet och omsorg för skapelsen. Tillsammans har den med sig två små pärlemorskimrande pärlor som riktar tanken inåt. Ibland vågar man inte berätta för man vet inte vad andra ska tänka och det kan kännas jobbigt. Men vi kan alltid berätta för Gud.

9. Nattens pärla
Den svarta pärlan står för livets tyngsta och mörkaste stunder. Men, för att uppleva dagen måste man utstå natten. Gud är inte borta. 

10. Uppståndelsepärlan 
Den vita pärlan står för godhetens seger Över ondskan. För hoppet som Övervinner oro och rädsla. Den vill frid och ljus. Natten är Över. Morgonen är kommen. Här flödar ljus och liv.