Varför kulturarvsdag just i Nysätra?

I och vid Nysätra kyrka finns en bevarad och levande kulturmiljö. Kyrkan delar gårdstun med de gamla sockenskolorna och möjligheterna till möten mellan människor och aktörer är många.

Nysätra ligger några mil väster om Örsundsbro. I och runt Nysätra kyrka finns en bevarad kulturmiljö där kulturarvet är i högsta grad levande. Här delar kyrkan gårdstun med de gamla sockenskolorna: småskolan som idag är skolmuseum och folkskolan som är församlingshem.

Nysätra kyrka

Nysätra kyrka är en medeltidskyrka med höga valv. Här möts kulturarv från generationer. Trä­skulpturer från medeltiden, korbänk från 1500-talet, en fin Karl XII bibel och en ovanlig svit passionstavlor från 1700-talet finns sida vid sida med altaruppsats, korfönster och dopaltare skapade av Harald Lindberg i mitten av 1900-talet. I kulturarvsdagens program ingår en ”powervisning” om 4x5 minuter av Nysätra kyrka.

Folkskolan - församlingshemmet

Församlingshemmet, den f.d. folkskolan, renoveras i vår med avstamp i kulturåterbruk. Gamla detaljer tas fram, skolsalen får en varsam renovering, en ny entré byggs till i gammal stil och i f.d. lärarbostaden inreds rum för samlingar och kaffe med donerade möbler från olika tidsepoker. Vid föredrag och visning under dagen kommer vi att få höra mer om detta projekt!

Nysätra småskola - skolmuseum

Nysätra småskola är idag skolmuseum i hembygdsföreningens regi och här lever andan från den klassiska småskolan kvar. I skolsalen finns både bänkar, kateder, skolplanscher och tramporgel bevarade. Ett besök här brukar bli uppskattat både av äldre generationer och av barn som får uppleva nutidshistoria. När svenska folkskolan firade 175 år häromåret ordnade kyrkan och skolmuseet tillsammans populära skolandakter i gammaldags stil. I samband med lunchen på kulturarvsdagen finns möjlighet att delta i visning av skolmuseet.