Askonsdagsmässa 14 februari. Giresta kyrka kl 18

Askondagen firas i Giresta kyrka. Den som vill får ett kors av aska tecknat i pannan. I och med askonsdagen går vi in i fastetiden.

Efter tre dagar av fest och förberedelser som avslutas på fettisdagen börjar fastan före påsk på askonsdagen. I Giresta kyrka firar vi askonsdagsmässa, liksom i många andra kyrkor runt om i Sverige. Under en rad år var Askonsdagen borta ur gudstjänståret i Svenska kyrkan men kom tillbaka i och med den evangeliebok som togs i bruk 1983.

Askonsdagen har fått sitt namn efter en gammal kristen sedvänja att strö aska på dem som kom och lyfte fram sina synder. De fick lämna kyrkan för att sedan få förlåtelse och komma tillbaka till kyrkan på skärtorsdagen.

Idag ger prästen ibland de gudstjänstdeltagare som vill ett kors av aska i pannan på askonsdagsmässan. Korset symboliserar Jesus vandring mot korset och vandringen genom död till nytt liv.