Foto: Sofia Imberg Kelhoffer/Lagunda

Lucka 6

Nämen, en brevlåda? Julpost står det. Vems är den?

Heter du kanske Niklas? Då har du namnsdag idag och vi får säga stort grattis till dig. Niklas är ett vackert namn. Namnet kommer från den man som var den förste jultomten. Han hette Nikolaus och var biskop för mycket länge sedan i det land som idag är Turkiet. Nikolaus var en mycket snäll man. Han hjälpte de som var fattiga och hade det svårt. Mest av allt tyckte han om barn. Ibland gav han dem presenter.

Nikolaus blev helgon­förklarad av kyrkan, som Sankt Nikolaus. På bild har han ofta röd biskopskåpa på sig och röd mitra (så kallas biskopens hatt). I flera länder kommer Sankt Nikolaus med presenter till barnen, klädd i rött. Från det kommer jultomten Santa Claus! Så när du får dina julklappar kan du komma ihåg Sankt Nikolaus – den första jultomten.

Brukar du skriva önskelistor? Då är det kanske dags att börja tänka på den nu! Här intill finns brevpapper om du vill. Och kanske kan du också bli en tomte som ger presenter till de som behöver?

Kalenderkrubba 2020

Årets adventskalender är en lite ovanlig julkrubba som växer fram dag för dag. Krubban finns utanför Kyrkstugan. Välkommen att titta förbi så ofta du vill!Varje dag kommer händer det något nytt i krubban - både på plats utanför Kyrkstugan och här på webben. Alla dagar finns på sidan Kalenderkrubba2020.

Titta gärna på filmen om den första julen också! Den finns här nedanför.