Foto: Sofia Imberg Kelhoffer/Lagunda

Lucka 5

I den femte luckan gnäggar några hästar. Galopp, klippetiklippetiklopp.

Tänk så många vackra hästar det finns att titta på eller rida på. Hästar finns i många färger och utseenden och kan hjälpa till på så många sätt. En del är starka, andra är mycket snabba. Därför kan jag inte låta bli att undra varför Jesus föräldrar reste med en åsna till Betlehem. Det hade väl gått fortare om de hade tagit en häst?

Kanske var det lugnare för Maria att rida på en åsna som inte var så snabb när hon nu väntade barn. Kanske var det närmare marken ifall hon skulle tappa balansen. Eller att Josef lättare kunde stödja henne under resan till Betlehem. Kanske hade de inte råd med en häst, de var ju inga rika människor.

Jesus valde också själv en åsna att rida på när han många år sedan red in i den stora staden Jerusalem. På den tiden skulle man valt en häst för att visa sin makt och betydelse. Jag tror att Jesus ville visa att han var en annan sorts ledare. Jag undrar vad han skulle valt idag?

Kalenderkrubba 2020

Årets adventskalender är en lite ovanlig julkrubba som växer fram dag för dag. Krubban finns utanför Kyrkstugan. Välkommen att titta förbi så ofta du vill!Varje dag kommer händer det något nytt i krubban - både på plats utanför Kyrkstugan och här på webben. Alla dagar finns på sidan Kalenderkrubba2020.

Titta gärna på filmen om den första julen också! Den finns här nedanför.